Fylkesmannens konklusjon etter tilsyn med Rauma kommunes helsetjenester til sjukeheimspasienter er nå klar.

«Fylkesmannen i Møre og Romsdal finner at Rauma kommune har brutt kravet til forsvarlig virksomhet helse- og omsorgstjenesteloven §§ 3-1 tredje ledd og 4-1, jf. helsepersonelloven § 16, samt internkontrollforskriften», heter det i konklusjonen i tilsynssaka.

Bekymringsmelding

Fylkesmannen opprettet sak mot kommunen på bakgrunn av bekymringsmelding i februar, som spesielt omhandlet bemanningssituasjonen og kompetansen til ansatte ved Åndalsnes sjukeheim.

Det var pårørende til beboer ved Åndalsnes sjukeheim som da beskrev bemanningssituasjonen ved sjukeheimen. Det ble vist til lav bemanning på demensavdelinga, med konsekvenser som liten tid til opptrening og sosialt samvær med pasientene.

Det ble også pekt på mangelfull kompetanse hos ansatte, mange ufaglærte, og at det er lite rom for etter- og videreutdanning.

– Krevende

Meldingen tilsvarer i stor grad sjukeheimslegens beskrivelse av forholdene i brev til kommuneoverlegen i desember.

Legen poengterte da viktigheten av kompetent og kjent personale, spesielt for krevende pasienter ved en demensavdeling, og at sykepleiere ved avdelingen i liten grad får tid til å kvalitetssikre utførte helsefaglige vurderinger.

Enhetsleder erkjenner at bemanningen ved sjukeheimen sjukeheimen er marginal, at det lav terskel for å leie inn ufaglærte, og at grunnbemanning i liten grad gir rom for individuell tilrettelegging for pasienter.

For å bedre situasjonen er det blant annet vist til at man tilstreber å benytte seg av faste vikarer, at det er søkt om tilretteleggingstilskudd, samt at man vil ta tak i arbeidstidsordningene.

Lovens krav

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har i sin vurdering lagt vekt på å vurdere om det foreligger mulige brudd på bestemmelser i helselovgivningen, ut fra at det er grunnleggende krav til helse- og omsorgstjenesten at den helsehjelpen/tjenesten som ytes er faglig forsvarlig.

– Dette kravet stilles både til helsepersonellets utøvelse av helsehjelp og til virksomhetens organisering av helse- og omsorgstjenesten.

Det er kommunens ansvar å planlegge, gjennomføre, evaluere og korrigere virksomheten, slik at tjenestenes omfang og innhold er forsvarlige. Dette innebærer blant annet at ledelsen må skaffe seg oversikt over hva som kan være risikoområder for pasientbehandlingen, og hvordan virksomheten skal sikre at pasientsikkerheten på disse områdene blir ivaretatt, heter det i rapporten.

System

Fylkesmannen understreker at det er viktig at ledelsen sikrer at alle ansatte har en felles forståelse av hvilke oppgaver som skal utføres, hvordan disse skal gjøres, av hvem og hvordan dette skal dokumenteres.

– Det må etableres systemer som i størst mulig grad forhindrer svikt. Uten dette blir det tilfeldig og avhengig av den enkelte ansattes kompetanse og prioriteringer, om praksis er i tråd med myndighetskravene. Avvikshåndtering er en metode for å avdekke dette, poengteres det i rapporten.

– Uforsvarlig

Etter Fylkesmannens vurdering har ikke Rauma kommune i tilstrekkelig grad vurdert risikoen for at ressurs- og bemanningssituasjonen ved Åndalsnes sjukeheim medfører fare for svikt, eller iverksatt tilfredsstillende tiltak for å forebygge at svikt skjer.

– Da risikoen for svikt er vesentlig, finner vi at ressurs- og bemanningssituasjonen ved sykehjemmet er uforsvarlig, heter det i konklusjonen.

Krever tiltak

Fylkesmannen ber Rauma kommune gjøre risikovurdering av ressurs- og bemanningssituasjonen ved Åndalsnes sjukeheim, og iverksette nødvendige tiltak for å forebygge svikt. Dette gjelder blant annet også eventuelle kompetansehevende tiltak hos ansatte, og at alle nivå i tjenestekjeden involveres i kommunens planlegging, heter det avslutningsvis i rapporten.