– I utgangspunktet vil jeg tro det er små muligheter for at Kristiansund kan vinne, slik kortene er fordelt, men dette avhenger av hva som kommer fram om statsrådens styringssignaler til helseforetakene da de avga sine innstillinger om saka, sier Jan Fridthjof Bernt, som er jussprofessor ved Universitet i Bergen. Han har ikke fulgt rettssaka denne uka, men kjenner saka godt.

Professoren har kompetanse på blant annet Forvaltningsrett og Helse- og sosialrett. Han var en av de innkalte til høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité februar 2015. Flere av hans uttalelser i høringen ble brukt av Regjeringsadvokat Erik Bratterud i prosedyren mandag.

Prinsipp

– Det er ikke tema å overprøve vedtaket. Tingretten skal avgjøre om saksbehandlingen er ulovlig, sier professoren til Romsdals Budstikke.

– Prinsipielt er dette opplagt et tema som Domstolen bør se nærmere på. Hvis det kan bevises at statsråden har brutt helseforetaksloven ved å gripe inn i og påvirke det som skulle være uavhengige faglige uttalelser, er det en alvorlig sak, sier Bernt.

Nettopp dette er sakens kjerne. Foretakene kan bare instrueres fra høgere nivå gjennom formelle vedtak i foretaksmøte – tilsvarende en generalforsamling i et aksjeselskap eksemplifiserer Bernt.

På fritt grunnlag

– Når man ber om at foretaket skal uttale seg om noe, er det en forutsetning at det uttaler seg på fritt grunnlag. Statsråden kan ikke be om å få det rådet han ønsker, sier Bernt.

Dommen fra tingrettsdommer Ragnhild Vada er ventet i juli.