Idédugnaden om integrering i rådhuset mandag klokka 18.00 sparker i gang den åttende flerkulturelle byfesten i Molde.

– Vi har over 60 påmeldte til idédugnaden nå, men har plass til flere. Sjekk ut «Flerkulturelle Molde» på Facebook og kommunens nettsider for påmelding, oppfordrer Lillebostad.

Nye innbyggere

Kommunen har vedtatt å ta imot 95 flyktninger i år, det samme neste år. I tillegg opprettes nytt asylmottak i Molde, trolig med oppstart allerede 1. juni. Ifølge Lillebostad er den største andelen flyktninger fra Syria og Eritrea nå, men også noen yngre fra Afghanistan.

– Vi har også begynt å få flere fra Sudan, forteller flyktningekonsulenten.

Mange vil hjelpe

Ideen til Moldes aller første idédugnad om integrering oppsto i vinter. Da fokuset på flyktningkrisa var som størst i fjor høst, opplevde Flyktningtjenesten et voldsomt engasjement fra privatpersoner, bedrifter og organisasjoner.

– Vi fikk veldig mange henvendelser med spørsmål om hva folk kunne gjøre for flyktningene som kommer. Det samme opplevde Trondheim, fikk jeg høre om i et møte med Imdi (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet). Tanken er hva vi kan gjøre i fellesskap.

– Hva er målet med dette?

– Fokuset er hverdagsintegrering, for alle kan gjøre noe. Det kan være å si «hei», og slå av en prat, men vi også interessert i nye ideer. Det kan være alt fra aktiviteter flyktningene kan være med på, til bedrifter med praksisplasser og boligeiere som har bolig å leie ut, sier Lillebostad.

Grønnsaker

Flyktningekonsulenten ser at flere organisasjoner og lag er flink til å søke på prosjektmidler som kan inkludere flyktninger.

– Seinest i dag hadde jeg et møte med Hagelaget, som vil satse på «grenseløse grønnsaker». Med en gang jeg loddet interessen, var det noen som sa at de gjerne ville prøve å dyrke grønnsaker fra heimlandet!

Lillebostad trekker fram at flyktningenes interesser er like varierte som nordmenns:

– Noen vil strikke, noen dyrke grønnsaker, andre spille fotball eller gå på tur. Først og fremst ønsker de å bli kjent med det norske. Få en norsk venn og lære seg språket, sier hun.

– Hva gjøres med resultatet?

– Det blir samlet, og tatt godt vare på av dem som skal koordinere dette. Men vi er helt avhengig av hverandre, av lokalbefolkningen, for å få til integrering. Potensialet i frivilligheten i Romsdal er kjempestort.

Kino og fjelltur

Høyres innvandringspolitiske talsperson, norsk-pakistanske Mudassar Kapur, skal også delta i rådhuset. Han reiser rundt og samler gode ideer til integreringsarbeid.

Til Molde Innvandringspolitisk talsmann (H) og stortingsrepresentant, norsk-pakistanske Mudassar Kapur, kommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tirsdag vises kritikerroste «Middelhavet» på Molde kino, filmen som gir flyktningkrisen et menneskelig ansikt, ifølge kritikere.

På onsdag arrangeres «Vil du bli min Stikk Ut-venn?» sammen med Friluftsrådet.

– Alle deltakerne i introduksjonsprogrammet skal på tur, forhåpentligvis sammen med mange moldensere, sier Lillebostad.

Inn i dansen

En av de påmeldte klubbene til idédugnaden er Molde danseklubb (Noise).

– Vi er nysgjerrige på å høre hvilke tanker som kommer fram. Dansen er et internasjonalt språk, og en uttrykksform man kan bearbeide mye gjennom, forteller styremedlem Eva Dyrhaug.

Hun ønsker nye medlemmer av alle slag, og tror det kan være gode dansere blant personer som kommer som flyktninger. Fra før har de flere nasjonaliteter, deriblant stifter Nikita fra Ukraina.

– Vi er opptatt av å være en klubb for alle, også de som ikke har danset før. I klubba skal man kunne føle tilhørighet og mestring, og at man er nyttig. Det tror jeg er veldig viktig for integreringen, sier Dyrhaug.

Styremedlem Eva Dyrhaug i Molde danseklubb (Noise) skal på idédugnaden. Foto: Privat