Da forsøkte han ifølge tiltalen, som er så alvorlig at den er utferdiget av statsadvokaten i Møre og Romsdal, å avlive en katt ved å skyte den med hagle fra 10–15 meters hold.

Store smerter

Avlivningen lykkes ikke, idet katten forsøkte å ta seg unna mannen. Katten ble truffet av i alt 13 haglkuler og påført store smerter, sier tiltalen om «grov vold mot dyr» fra statsadvokaten.

Dermed har han brutt Dyrevelferdslovens paragraf 37 to ganger, både ved voldsutøvelsen og ved at han ikke avlivet katten på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte.

Må dø momentant

Lova krever at man bedøver dyr før avliving, hvis man ikke benytter en metode som gir umiddelbart bevissthetstap.

I dette tilfellet mener statsadvokaten at mannen var for langt unna, dyret var ikke i ro, han brukte feil våpen og var ikke garantert å treffe dyrets hjerne.

Overtredelsen er grov på grunn av omfanget og følgen av skuddene, og at han skal ha gjort det med vilje.

Bedøves

Dyr som eies eller på annen måte holdes i menneskelig varetekt, skal bedøves før avliving. Bedøvingsmetoden skal gi bevissthetstap, og dyret skal være bevisstløst fra før avlivingen påbegynnes og til døden inntrer. Krav om bedøving før avliving gjelder ikke hvis dyret avlives med en metode som gir umiddelbart bevissthetstap. Etter at avliving er utført, må man sjekke at dyret er dødt, sier lova.

Saka skal opp i Romsdal tingrett 14. juni i år.

I tiltalen står et erstatningskrav på 2.255 kroner til Kattens Vern Molde.