Debatt om alkoholpolitiske retningslinjer har aldri fulgt partilinjer i Eide. Heller ikke torsdag da retningslinjene for 2016–2020 var oppe. Dette er spørsmål den enkelte stemmer etter egen samvittighet.

Ja og nei

Egil T. Ekhaugen (Ap) ville fortsette med skjenking til kl. 02 til forskjell fra rådmannens forslag om skjenkeslutt kl. 01. Forslaget falt med 12 mot 9 stemmer. Hans forslag om at det kan skjenkes alkohol i gruppe 1, 2 og 3 ved enkeltanledning / en bestemt anledning ble vedtatt med de samme stemmetallene. Endelig stemte 2 imot retningslinjene ut fra avholdsstandpunkt.

Raskjøring over Fræneidet

Ekhaugen pekte på at det er utfordringer med folk som har problem med rusmidler.

– Å stenge kranene allerede kokka ett fører til raskjøring over Fræneidet for å nå fortsatt åpne skjenkesteder i nabokommunene, sa han.

Uenig

Partikollega Jarle Ugelstad Klavenes (Ap) hadde kommet til det motsatte standpunktet:

– Entydig forskning sier at økt tilgang på alkohol gir mer vold.

Festen fortsetter

Arne Birger Silnes (Ap) sto på Ekhaugens linje, blant annet ut fra sin erfaring som festarrangør:

– Vi har omtrent null bråk på ungdomshusfester nå. Vaktene sier fra når folk har drukket nok. Jeg er opptatt av ryddige former. Ved å stanse skjenking tidligere, går folk før og fortsetter festen i ei kjellerstue, og der er det kanskje bare unger som skal si fra når nok er nok. Et annet problem vi kjenner godt er medbrakt drikke på lomma. Det viser seg å bli mye mindre med en fast skjenkeordning. Jeg støtter forslaget til Egil.

Holdning

Merete Egge (KrF) sa hun var programforpliktet til å stemme nei, og la til:

– Jeg deler ikke redselen for begrensende tiltak. Retningslinjene er muligheten kommunestyret har til å vise holdning. Vi feiler om vi ikke har en holdning.

Drar samme når

Birgit Leirmo (Ap): – Jeg er uenig med Ekhaugen og Silnes. De som vil på heimefest, drar dit uansett når skjenkingen slutter.

– Skar seg

Kolbjørn Gaustad (Sp): – Jeg synes Aps parlamentariske leder (Ekhaugen) startet bra på sitt innlegg. Men da han kom til konklusjonen, skar det seg. Økt forbruk øker problema, all forskning viser det. Det eneste som hjelper en alkoholiker, er at han ikke får brennevin.

Økt tilgjengelighet skaper økt misbruk og følgelig alkoholskader. Vi vet at eneste redningen for en alkoholiker ikke er økt tilgjengelighet, men totalavhold. Det er ikke farlig å være disponert for å bli avhengig dersom en ikke drikker alkohol. Jeg har derfor alltid vært restriktiv og konsekvent og stemt mot økt alkoholtilgang i Eide. Det er for å redusere skadevirkningene, som vi dessverre har sett altfor mange av.

– Feil signal

Gaustad la til at det gir et feil signal til den oppvoksende slekt at en resignerer alkoholpolitisk.

Han viste også til at stort alkoholkonsum kan generere 60 sjukdommer og seinskader.

– Det blir da umulig for meg å stemme for en alkoholpolitikk som kun resulterer i en halvtimes mer eller mindre skjenketid. Sjøl om jeg er med i utvalget som har lagt fram innstillingen, kan jeg ikke være med på dette!

Terje Lyngstad (H) sa han ville følge fagråda som var gitt og gikk for innstillinga som den forelå fra Helse- og omsorgsutvalget.

– 150 km/t over Fræneidet

Finn Joralf Lyngstad (Sp) sa han hadde vært med mange år i ungdomslaget på Lyngstad.

– Jeg vet hva som skjer hvis vi stenger klokka ett. Jeg har sjøl vært med i bil i 150 km/t over Fræneidet for å nå Bamsekroa og Chalabais i Elnesvågen. Jeg er enig med Egil og Arne Birger i at vi faktisk har kontroll på ungdomshusfestene nå. Vi bør i alle fall ta kontakt og koordinere skjenketidene med naboene.

Starten på en bedring

Egil Strand (H) mengte at å stenge klokka 01 kan være en god start på å få til en bedre drikkekultur i kommunen. Det er også viktig hva folk har anledning til å drikke, mente ordføreren.

De på grensa

Thor Dyrhaug (V): – Det er ei kjent sak at mindre tilgjengelighet gir mindre bruk. Tiltaket vil uansett ikke nå de som raser over Fræneidet, men kanskje vi når dem som er i en grensesone når det gjelder drikkekultur. Hvordan en skal nå verstingene, vet jeg ikke. Jeg går for den sjøl om Venstre muligens blir delt her.

– Jeg var også på fest

Birgit Dyrhaug (Sp) opplyste at også hun hadde vært på Lyngstad på fest og hentet drikke bak scena.

– Men nå har jeg ikke drukket siden 2007, og også det har gått bra, om noen lurer, sa hun og la til at nåværende politikk har vist seg å være gunstig.

Verstingene

Finn Joralf Lyngstad (Sp): – Verstingene er ikke på de festene det snakkes om her. Skal vi nå verstingene, de som får tak i to-tre øl per dag, må vi stanse ølsalget i butikkene. Det er der det starter.