Det var en stor dag for Fritzøe Engros AS på Åndalsnes. Bedriften er tidligere kjent som Treimporten, og det de driver med ligger i navnet. Onsdag var den første båttransporten med trevarer på 45 år i havn på Åndalsnes. Godsbåten Sea-Cargo Express la til kai ved den nye Tindekaia, og på få timer ble nær 500 tonn med konstruksjonsplater i tre losset og fraktet til Fritzøes lager noen hundre meter lenger vest.

Godt fornøyd

Baard-Andre Fanghol i Bring er meget godt fornøyd med den første båttransporten, og ser for seg fem til åtte båtanløp fra Skottland i året heretter. Godset skal bort fra veg og over på båt. Det er Bring som er speditør og organiserer fraktavtalene.

– Platene produseres ved Norbord-fabrikken i Inverness og skipes nå direkte over Nordsjøen fra Aberdeen. Nå skal vi spare Romsdalen for mye tungtrafikk. Det ville krevd cirka 20 vogntog for å frakte en slik leveranse fra Fritzøe i Larvik, som har vært opplegget fram til nå. Dette er en positiv begivenhet med bra miljøgevinst og bra med tanke på aktiviteten på kaia på Åndalsnes. Dette er noe havnevesenet også er svært glad for, sier Fanghol.

Vinn vinn

Dag Sekkeseter ved Fritzøe Engros AS på Åndalsnes, som sysselsetter 15 personer, er også glad for den nye transportmetoden. Han mener det er vinn-vinn.

– Direkte båttransport fra Skottland er veldig bra for alle parter. At det reduserer kostnadene tar vi med på kjøpet, sier Sekkeseter.

Plater og treverk

Fritszøe Engros importerer plateprodukt og treverk fra alle verdenshjørner. Og selger det ut til alt fra skipsverft og møbelbransje til byggebransje og større industri. De leverer trevarer fra Sogn og Fjordane i sør til Trøndelag i nord.

Brukes overalt

Når det gjelder konstruksjonsplatene som produseres i Skottland, blir de brukt i omtrent alt som er av nybygg. Golv, vegger og taktro.

Hyppige anløp

– Det kommer til å bli en del slike båtlaster fra Skottland framover. Hvor hyppige anløp det blir, er avhengig av hvor mye vi greier å selge. Det er et drøyt år siden Bring kom inn som speditør, og de hjelper oss med smarte transportløsninger. Det har vi fått nå. Tidligere har alt kommet med bil og tog, nå satser vi også på båt. Det er 45 år siden sist bedriften fikk båtanløp her på Åndalsnes, sier Dag Sekkeseter.