Som Romsdals Budstikke har skrevet flere ganger tidligere, vil fjerning av eksportstøtten føre til endringer i produksjonen for meieriet i Elnesvågen.

Flyttes til Irland

Dette bekreftes nå av en børsmelding fra Tine, skriver E24.

«Tine ønsker å tilpasse virksomheten for å sikre levering av Jarlsberg utenfor Norge. TINE starter derfor planleggingen av et Jarlsberg-anlegg i Irland for å utvide produksjonen der. Eksportstøtten fases ut i løpet av 2020. Dette vil gjøre eksport av Jarlsberg fra Norge ulønnsom», heter det i meldingen.

Kan få beholde jobben

Med etableringen av nytt og større produksjonsanlegg i Irland, vil trolig meieriet i Elnesvågen bli bygd om til å produsere skorpefri hvitost i blokk og småost for innenlandsmarkedet.

Styreleder i Tine, Trond Reierstad, sier det fortsatt er usikkert om endringene vil føre til nedleggelse av jobber i Norge.

– Det er umulig å si om dette får noen virkning for norske arbeidsplasser i det hele tatt. Dette er fire år frem. Vi ser at det norske meierimarkedet øker, og vi skal gjøre det vi kan for å ta vår del av økningen, sier han til E24.

Er allerede i Irland

På spørsmål om det ikke er rart at Jarlsberg, som er kjent som noe av det «norskeste norske» nå skal produseres i utlandet, svarer Reierstad følgende:

– Jarlsberg er både etablert i Norge og i utlandet. Vi har allerede produksjon i Irland fra før. Det som ligger i denne saken, er at vi ønsker å øke produksjonen ute. Det er viktig å bygge merkevaren videre i mange deler av verden.