Det manglet ikke på advarsler da Kristiansund diskuterte om de skulle gå til sivilt søksmål etter at Hjelset ble valgt som tomt for fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal. Kommunestyret vedtok likevel å bruke inntil 20 millioner kroner på å få omgjort vedtaket via domstolene.

– Kaster bort millioner

Etter fire av totalt seks dager i hovedforhandlingen, har flere konkludert med at Kristiansund kommunes påstander om en «pill råttent prosess» ikke er mulig å bevise.

VG skriver i en kommentar at «Kristiansund kommer ikke til å få sykehuset. De kom ingen vei i Stortingets høring og de vil ikke vinne frem i retten. Tvert om kaster den underskuddsrammede kommunen bort millioner på en nytteløs rettssak, som de endatil planlegger å måtte kronerulle for».

Også Tidens Krav og journalist Arild Myhre er pessimistisk ut i fra det som har skjedd i rettssaka hittil. I en kommentar (publisert kun i papiravisa) skriver de at «Så langt er det lite som tyder på at dette går veien for Kristiansund kommune».

Kommuneadvokaten

TK skriver også om hvordan dommer Ragnhild Vada synes å oppleve saka hittil. I kommentaren heter det at hun har «vært til dels kraftig irritert på kommuneadvokat Kjetil Wedervang Mathiesen, som stadig irettesettes for feil tidsbruk, sammenblanding av dokumentasjon og argumentasjon og ledende spørsmål til vitnene.»

Og videre: «Den dårlige kjemien hadde ikke trengt å bety så mye om kommunen hadde lyktes med å presentere en god sak, men Vada synes heller ikke å være av den oppfatning. Hun har allerede gitt regjeringsadvokaten medhold i tre innledende begjæringer og gjorde det allerede ved rettssakens innledning det svært klart at det ikke var rettens oppgave å gå inn i Helse Midt-Norges og statsrådens skjønnsutøvelse i saken.»

TK skriver også at tingrettsdommeren tydelig viste hva hun mente om Astrid Eidsviks vitneprov torsdag: «Det er ikke noe godt tegn når dommeren stiller spørsmål som saksøkte burde stilt».

Inhabilitet

Kristiansund kommune har i stor grad prosedert på at statsråd Høie var inhabil. I 2011 uttalte Høie at han støttet at Molde skulle få et nytt sjukehus som erstatning for dagens rivningsklare bygg. Dette mener de svekker hans evne til å ta et nøytralt standpunkt overfor lokaliseringen av fellessjukehuset som seinere ble vedtatt.

VG skriver følgende om dette: «At en politiker ikke skal få lov å mene noe om hvor sykehusene skal ligge, er absurd. At en statsråd, sykehusets eier, heller ikke skal ha noen mening, er også bare tull. Høie bør ha en mening om det.»

TK avslutter med at «Kommuneadvokaten må holde en usedvanlig god prosedyre hvis saken skal snus» og at kommunen heller får forberede seg bedre til neste runde.