– Vi vet hvor viktig Vard er for Aukra, derfor kan det også være gunstig med ei omstilling som gir ny optimisme. Jeg håper ei ny satsing mot fiskeri og havbruk kan gi en slik ny giv, sa verftsdirektør Hans Gunnar Hansen da han møtte kommunepolitikere.

Vard Aukra – eller Aukra Bruk som det heter lokalt – er i ei fase der de omstiller seg fra offshore til havbruk. De har på kort tid utviklet en helt ny serie fartøy til fiskeri og havbruk. Den første fôrflåten ble nylig sjøsatt.

Merker nedgang

– Det er krise i offshorebransjen, det merkes også på dette verftet. Aktiviteten er lavere enn vanlig. Vi har ingen permitterte i dag, men det kan komme noen før ferien. Men vi har fartøy til ferdigstilling i august, da blir det fullt kjør utover høsten. Vi har ikke lenger horisont enn det, sier Hansen.

– Den nye serien av fartøy er utviklet i nært samarbeid med oppdrett- og fiskerinæringa. Kunnskapen vi har fra offshorebransjen kommer til nytte, samtidig som vi får nye impulser, fortalte Hansen. Også de ansatte synes dette er spennende. Men det er en lang veg å gå før han kan si det har vært vellykket.

Nytt hotell

– Blant ting som er viktig for Vard Aukra, er at det blir satset på et nyt hotell på Gossen. Det vi har i dag har bra rom, men det er behov for ei betydelig oppgradering. Det er ikke gode nok fasiliteter til at vi kan benytte hotellet ved en skipsdåp, konstaterte verftsdirektøren.

Han viste til at Vard Aukra sto for 55 prosent av omsetningen ved hotellet. Det kunne vært atskillig mer.

Transporet

– Vi må konstatere at Gossen er en liten holme ut mot havgapet. Her er det behov for å bygge ut kommunikasjonene. Vi har mange ukependlere, det er tærende og tungt for mange. Vi har 300.000 kroner i pendlerkostnader. Det er viktig å få Møreaksen og Kjerringsundet på plass.

Han nevnte også høg beskatning og pålegg om ulike tiltak fører til at konkurrenter har bedre rammebetingelser.

Samarbeid

– Det er viktig å holde ammen. Aukra næringsforum er viktig for oss, de har også bidratt med RDA-støtte til det vi holder på med. Betydningen av ei klynge av bedrifter i samme næring skal vi ikke undervurdere, mener han.