Fornærmede og tiltalte er begge unge menn bosatt i Fræna kommune. Nå måtte den ene av dem møte i Romsdal tingrett tiltalt for å ha knivstukket den andre.

Hendelsen skjedde i Elnesvågen sentrum i oktober 2015. De to har kjent hverandre hele livet, og har vært kamerater.

Forskjellige forklaringer

Denne kvelden hadde de avtalt å møtes for at fornærmede skulle overlevere noe post til tiltalte. Fornærmede ble kjørt til stedet av en kamerat.

De to har forskjellige forklaringer på hva som skjedde. Tiltalte forklarte at det ikke var noen uenighet mellom dem før fornærmede plutselig slo til han i ansiktet, og at han bare forsvarte seg.

Fornærmede i saka forklarte at det hadde oppstått en krangel mellom dem. Tiltalte hadde sagt at fornærmede skyldte penger, noe han nektet for. Da fornærmede prøvde å gå, hadde tiltalte tatt tak i skuldra hans for å få han til å snu seg. Fornærmede tok tak i hetta på genseren som tiltalte hadde på seg, dro denne over hodet hans og slo han flere ganger i ansiktet. Tiltalte svarte med å trekke kniv, og stakk fornærmede fire ganger. To ganger ved armhulen, en gang i ryggen og en gang i låret.

På grunn av beviskrav legger retten til grunn at det var fornærmede slo først, og at tiltalte tok fram kniven først etter å ha blitt slått i ansiktet.

Punktert lunge

Etter sammenstøtet ble fornærmede kjørt til sjukehuset i Molde av kameraten sin. Der ble han operert blant annet for ei punktert lunge, og ble liggende der i fire dager. Han ble sjukmeldt ut året.

Samtidig oppsøkte tiltalte legevakta i Molde for å sy et kutt han hadde fått i leppa da fornærmede slo. Her ble han pågrepet av politiet.

– Mente ikke å stikke

Tiltalte erkjente knivstikkene, men mente det ikke var med vilje. Han forklarte at han hadde foldekniven utslått i lomma, og at denne ble med opp da han skulle forsvare seg mot fornærmedes slag. Han var ikke oppmerksom på at han hadde kniven i hånda.

Retten festet ikke lit til denne forklaringa, og var ikke i tvil om at tiltalte handlet forsettlig.

Knivbladet var åtte cm langt, og var ikke spesielt skarpt. Likevel hadde det gått gjennom flere lag med klær, og laget forholdsvis djupe kutt. Retten legger derfor til grunn at stikkene var målretta og ble påført med stor kraft.

Ni måneder

I formildende retning la Romsdal tingrett vekt på at tiltalte erkjente forholdet i avhør dagen etter, og fortalte hvor han hadde gjemt kniven. Retten fant ingen grunn til å regne det formildende at fornærmede slo først. Det vises da til at fornærmede var på veg bort fra stedet, og at det var tiltaltes forsøk på å stanse han som utløste volden.

Retten la også vekt på at voldsutøvelsen hadde stort skadepotensial, og kunne ha endt mye verre enn det gjorde.

Han ble i Romsdal tingrett dømt til ubetinget fengsel i ni måneder. Tre dager i varetekt trekkes fra. Han må også betale 40.000 kroner i oppreisning, og 2000 kroner i erstatning.