Etterforskningsleder Kjell O. Moen ved Molde politistasjon bekreftet torsdag at politiet har mottatt anmeldelse for skadeverk på Skaret natt til 17. mai. Han bekreftet også at det skulle komme anmeldelse  for mulig brudd på Dyrevelferdsloven samme dag. Dette gjelder ei geit som hører heime på Skaret. Det er funnet hårdotter både i og rundt en badestamp nede ved Skarvatnet.

Dette kan bli ansett som dyremishandling, og både Fylkesmannen og landbrukskontoret i Fræna har fått tips om saken. De ser svært alvorlig på dette og har anmodet eieren av geita til å anmelde forholdet. Hvilket nå er skjedd.

Hæverk

Geir Rødal på Skarstua forteller at det var eieren av geita som oppdaget at det brant nede ved badestampen om morgenen 17. mai. Det så angivelig ikke ut etter russefesten der nede. Det skal ha blitt brukt øks og utøvd hærverk mot lokket på badestampen.  Politiet fikk samme morgen inn melding om skadeverk på Skaret. Det var observert en russebil på stedet, sa operasjonsleder Frode Gjøsund til Rbnett to dager seinere.

Dokumentert

Politiet hadde imidlertid ikke anledning til å prioritere saken, men kom tilbake utpå kvelden. Geir Rødal forteller følgende om hærverket og hva som skjedde i dagene etterpå:

– Det hadde vært full fest nede ved badestampen. Mye er dokumentert og lagt ut på diverse sosiale medier. Det var mye rot, lokket på badestampen var ødelagt med øks, et bord var ødelagt og det var skader på et gjerde. Det bar preg av å ha vært en skikkelig fest. De hadde også fyrt opp badestampen, men trolig ikke brukt den. Derimot ble det funnet geitehår i og utenfor stampen. Geitehårene har ikke kommet dit av seg sjøl, det er sikkert, sier Rødal.

Tips fra publikum

Geita var i stallen, der det er lett å ta seg inn. Alle de andre dyrene var innelåst med hengelås, ifølge hun som eier dyrene det er snakk om. Vedkommende vil være anonym, men ble sterkt oppfordret til å anmelde dyremishandling av både Fylkesmannen og landbrukskontoret.

– Vi fikk tips fra publikum om mulig dyremishandling på Skaret. Slikt tar vi på største alvor. Eventuelle brudd på Dyrevelferdsloven er meget alvorlig, og det er Mattilsynet som skal følge opp denne typen saker. Vi har underrettet dem. Det samme har vi gjort til landbrukskontoret i Fræna, som også vet om saken. Så får politiet avdekke hva som eventuelt har skjedd med geita. Brudd på Dyrevelferdsloven er overhodet ikke akseptabelt. I dette tilfellet fikk vi inn ei bekymringsmelding som vi fulgte opp. Så får politiet gjøre resten av jobben og finne ut om det er hold i opplysningene, sier Marianne Aas Halse, fylkesagronom husdyr hos Fylkesmannen.

Oppfordret til anmeldelse

Landbrukssjef Gjermund Vågen i Fræna sier at de har vært i kontakt med geitas eier og oppfordret til å anmelde saken. Det skjedde altså torsdag.

Skadeverket på Skaret er anmeldt av paret som leier området nede ved badestampen. I følge Geir Rødal trodde de de skulle komme til enighet om erstatning med russegjengen som var på fest der, men det var for stor avstand mellom krav og tilbud. I etterkant av et møte de hadde med russegjengen skal de ha fått  tilbud om en erstatning, men at erstatningssummen var for lav. Da ble forholdet anmeldt.

– Noe har foregått med geita

Kvinnen som eier geita og hestene i stallen, sier at hun ble oppfordret av Fylkesmannen til å anmelde mulig dyremishandling.

– Jeg synes det er ekkelt, først og fremst. Det er helt klart noe som har foregått med geita. Om det er mishandling eller ikke, kan ikke jeg svare på. Politiet må prøve å finne ut av dette. Det som imidlertid er et sterkt tegn på stress hos dyr er hvis de mister pelsen. Det har skjedd her. Jeg håper de aktuelle ungdommene forteller hva de har gjort og hva de ikke har gjort til politiet, sier kvinnen.

Har bilder

Kjell O. Moen hos politiet vil ikke si så mye mer om anmeldelsene akkurat nå, men bekrefter at det er lagt ved bilder/kopier av innlegg på nettet ved anmeldelsen av skadeverket.

– Politiet mottar gjerne informasjon fra publikum om disse sakene, sier Moen.

Romsdals Budstikke har vært i kontakt med russ som var på Skaret. Det benektes kjennskap  med at noe skal ha skjedd med geita.