Fylkesmannen i Møre og Romsdal fastholder kommunens avslag på utvidelse av Anevegen 2A fra tre til fire leiligheter.

Årsaka er at reguleringsplana for området «Kvam øst-Strandheim» fra 1981 sier at området skal være «villamessig bebyggelse» og at en firemannsbolig strider mot dette. En utvidelse vil derfor kreve dispensasjon, i tillegg til mer areal til parkering.

Uheldig språk

Eieren, som leier ut huset, søker om å få et loft i huset omgjort til boligformål, slik at det får i alt fire leiligheter, slik han mener det ble godkjent for av kommunen i 1994.

Fylkesmannen erkjenner at kommunen har brukt benevnelsen «småhus med fire leiligheter» og kaller det «uheldig», siden den konkrete tillatelsen faktisk ikke omfattet leilighet på loftet.

Uklar øvre grense

Fylkesmannen har drøftet hva som ligger i «villamessig bebyggelse», siden plana åpner for vertikalt delte tomannsboliger og eneboliger i rekke. En øvre grense for boenheter er imidlertid vanskelig å fastsette, sier Fylkesmannen. Kommunen står dermed fritt til å tolke plana sin sjøl.

Urettferdig

Huseieren viser i klagen på avslaget til at Solstrand Boligers to nye boliger i funkisstil lengst vest i samme gate er nettopp firemannsboliger.

Kommunen driver forskjellsbehandling, mener huseieren.

Til det svarer fylkesmannen at det går ei grense mellom de to tomtene i Anevegen.

Solstrands tomter lengst vest ligger nemlig i et tidligere friområde, som er satt av til «framtidig bolig» i kommunedelplana for 2000-2010, men uten annen begrensning enn Plan- og bygningsloven.

Fylkesmannen landet på at det ikke var vesentlig flere fordeler enn ulemper ved dispensasjon, og holdt dermed fast på kommunens avslag.

Vedtaket kan ikke påklages.