– Det er grunn til å være misunnelig på oss, eller glad for alt vi får til. Vi har investert for milliarder. Uten inntekter fra Nyhamna ville det tatt 50–60 år å få til det vi har gjort på få år, sa ordfører Bernhard Riksfjord (Ap).

– Noen mener vi har et for høgt driftsnivå, jeg vet ikke. Men jeg kan berolige dem som tror vi er på veg mot Robek-lista. Jeg kan hilse dem med at det   blir en del år til vi er der. Så får de bare ytre seg, dem som ønsker oss så godt, sa Riksfjord – som hilsen til en del politikere i Midsund.

Verdifullt

Årsrapporten er trykt ved EKH Grafisk, og dette skal være restopplaget av norsk papir. Så dette er verdifullt dokument på flere måter, mente rådmann Ingrid Husøy Rimstad.

– Og så har vi et unikt høgt driftsresultat. Disposisjonsfondet er på 221 millioner kroner, av det er 117 millioner avsatt til fastlandssamband, supplerte økonomisjef Erna Varhaugvik.

Godt volum

– Det er ikke så lett å holde stort innlegg om dette, det er et veldig dokument som inneholder det meste. Men i volum er det nok nå, mente Rolf Harald Blomvik (Ap) om ei årsmelding rikt illustrert gjennom 136 sider.

– Det handler om store tall, men vi har et veldig godt budsjett i dag. Vi har et netto driftsresultat på 82,5 millioner kroner, vi har betalt ned 50 millioner kroner på lån over to år. Og disposisjonsfondet øker. Men vi står også foran store investeringer som vil gi økte låneopptak, påpekte han.

Godt innhold

– Det er ikke bare designen som er flott, innholdet er også godt. Det vitner om at rådmannen har fått en sammensveiset gjeng som jobber til kommunens beste, mente Audhild Mork (Ap).

– Men vi bruker 70 millioner rett i drifta, det er penger som andre kommuner ikke kan tenke seg. Det er også viktig å stramme til, og det er en prosess vi er godt i gang med, sa Pål Terje Huse (Aukralista).

Resultatet

Rapporten handler om gode tjenester, men også om god økonomi. Netto driftsresultat på 82,5 millioner tilsvarer 17,7 prosent av samlete driftsinntekter. Målet var 10 prosent.

– Det er et mindreforbruk i drifta på 14,8 millioner kroner, det skyldes primært avvik i forhold til vedtatt budsjett. Vi har økt skatt og rammeoverføring (1,3 millioner), økt generelt statstilskudd som ikke er brukt i tjenesteproduksjonen (7,5 millioner) og ubrukt buffer til lønnskorrigeringer (9,5 millioner), forklarte økonomisjefen.

– Vi har god økonomi. Men da er det viktig å forvalte disse slik at innbyggerne får nyte godt av dem i framtida, fastslår rådmannen.