Det vanker en europeisk helsekostpris til lakseprotein fra anlegget til Hofseth Biocare i Midsund.

– Vi er stolte og glade for å ha fått dette kvalitetsstempelet. Prisen henger svært høgt i ernæringsbransjen, og vil gi produktet drahjelp i det internasjonale markedet, forteller markedssjef Kai Morten Thuen i Hofseth BioCare.

Dette er den europeiske helsekostprisen «Årets ingrediens» innen kategorien vektkontroll. Prisen ble delt ut under bransjetreffet Nutraingridients Awards i Genève i Sveits.

Protein

I begrunnelsen trakk dommerne fram bærekraftig produksjon, veldokumenterte effekter og et stort framtidig markedspotensial. Dommerpanelet var uavhengige bransjeeksperter fra mat- og ernæringsindustrien.

– Råvarene tar vi imot ved fabrikken i Midsund, videreforedling skjer ved fabrikken i Berkåk. Lakseproteinet ProGo er et hydrolysert lakseprotein i pulverform som raskest blir tatt opp i kroppen.

Derfor vil det bli ei viktig proteinkilde i medisinsk mat og kosttilskudd, mener markedssjefen.

– Dere opererer i et marked med både seriøse og mer useriøse produkt. Hvor viktig er prisen?

– I en jungel av produkt innen kosthold og ernæring er det derfor viktig for oss å få anerkjennelse for seriøs og vitenskapelig produktutvikling, slår Thuen fast.

– Nå bekrefter uavhengige eksperter at ProGo påvirker forbrenningen og fører til vektreduksjon. Studier har for eksempel vist at å spise 16 gram ProGo i seks uker fører til seks prosent reduksjon i BMI.

– Og for produkt av denne type er markedet uendelig?

– Produkt for vektkontroll er et sterkt voksende marked. Globalt er det 1,2 milliarder overvektige og 250 millioner som er sjukelig overvektige. Her er det god plass også for våre produkt.

Kriterier

– Vi holder nå på med justeringer som skal gi oss et enda bedre sluttprodukt. Proteinmarkedet ligger på 150.000 tonn og er økende. I et slikt marked er det godt å ta med seg en slik anerkjennelse, sier Thuen.

Produktene ble vurdert etter strenge kriterier, deriblant vitenskapelig kvalitet, dokumenterbar effekt, sikkerhet, innovasjon, bærekraft og markedspotensial. Til sammen var det 120 påmeldte produkt til prisen «Årets ingrediens».

-----

Driftsunderskudd på 25,5 mill. kr

Hofseth Biocare, som har produksjonsanlegg i Midsund, fikk i første kvartal et driftsunderskudd på 25,5 millioner kr.

Hofseth BioCare hadde driftsinntekter på 5,4 millioner kroner i første kvartal 2016, på linje med første kvartal 2015. Det går fram av kvartalsrapporten til børsnoterte Hofseth Biocare ASA.

(Tall i mill kr)31.03.201631.05.2015
Driftsinntekter5,45,4
Driftsresultat-25,5-18,6
Res. Før skatt-28,2-18,9
Årsresultat-28,2-18,9

Snuoperasjon

I første kvartal fortsatte Hofseth Biocare å gjennomføre selskapets nye strategiske plan og utvidelsen av anlegget i Midsund.

– Kvartalstallene gjenspeiler den snuoperasjonen som gjennomføres i Hofseth BioCare. Prosjektet går etter planen. Vi reduserer eksisterende varelager og forbereder oss på en ny start med forbedra produksjonslinjer og høgere volumer fra juli og utover, sier Jon Olav Ødegård, adm. direktør i Hofseth BioCare, i en børsmelding.

Midsund-utvidelse

Selskapet utvider nå hydrolyseanlegget i Midsund for å øke produksjonen fra juli. En av begrunnelsene for dette prosjektet er å oppnå betydelig lavere produksjonskostnader på alle produkt.

Selskapet opplyser i børsmeldingen at betydelig lavere produksjonskostnader vil legge til rette for høyvolumsalg til fôr- og kjæledyrmarkedet for å bedre inntjening og kontantstrøm fra tredje og fjerde kvartal. Salg til fôrmarkedet er allerede igangsatt, og vil i sin tur redusere lager- og logistikkostnader.

Snuoperasjon

Snuoperasjonen representerer ifølge børsmeldingen et stort steg for selskapets evne til å kapitalisere på sin verdensledende produktutvikling og møte den sterke etterspørselen etter høykvalitets biomarine ingredienser.

XXL-avtale. I april ble det også inngått en avtale med den store sportskjeden XXL om levering av en rekke sluttbrukerprodukter for salg i Norge, Sverige og Finland. Leveransene til XXL starter i løpet av sommeren 2016, og vil være i butikkene umiddelbart etterpå.

Mer kapital

Etter første kvartal gjennomførte Hofseth Biocare en rettet aksjekpitaluvidelse på 23,6 millioner kroner.