Det sier Marit Mordal, avdelingsleder musikk, dans og drama ved Molde vgs.

– Trenden er nedadgående for hele fylket når det gjelder primærsøkere til musikk, dans og drama. For skoleåret 2015-16 søkte 139, for neste skoleår er tallet 124. Det er en nedgang på over ti prosent, sier seksjonsleder Geir Løkhaug ved utdanningsavdelinga i fylket, og legger til:

– For Molde videregående skole sin del, er status nå 17 primærsøkere til 27 plasser. Det kan endre seg noe etter prøveinntaket 1. juni.

– Hvordan ser fylket på utviklingen?

– Det er ikke dramatisk, men vi ser jo en viss bevegelse, sier Løkhaug.

– Hvilke konsekvenser får de lave søkertallene for skolen?

– Det er ikke snakk om nedleggelse. Det er god søking til både VG2 og VG3, sier Løkeng, som ikke er sikker på hvorfor søkertallene synker.

– Enkelte steder i fylket er det god primærsøking, som i Volda, der det er 27 søkere til 27 plasser. Der har de i flere år hatt årlig oppsetning av musikal. Kanskje det er noe av forklaringa, sier Løkhaug.

Flytter musikalen

Marit Mordal, avdelingsleder formgivingsfag, musikk, dans og drama ved Molde vgs, sier at skolen har vært borskjemt med gode søkertall til linja som ble opprettet i 1994.

– Vi har ligget på 40-45 søkere, det har alltid vært søkere som ikke har kommet inn. De siste seks årene har det vært en dårligere tendens, og alle har fått plass. Men vi skvatt litt da vi så at søkertallet var såpass lavt, sier Mordal.

– Hva skyldes nedgangen?

– Forklaringen er sammensatt. Men vi ser at det både er en regional og til dels nasjonal trend. Søkingen til skolen som helhet er veldig god, og andre fag som medier og kommunikasjon er populære. Det er rart, vi forstår det ikke helt, sier Mordal.

– Hvilke tiltak gjør skolen nå?

– I Volda har de lykkes med å bruke den årlige musikalen som et pr-stunt på skolebesøk. Vi har nok ikke klart å treffe alle på samme måte. Her har vi hatt musikal, en stor produksjon, hvert tredje år i Bjørnsonhuset.

Den flytter vi nå til den nye formidlingssalen til kulturskolen, og vi spiller den i god tid før søknadsfristen går ut.

– Vil den nye kulturskolen ha positiv effekt på søkertallene?

– Ja, vi tror jo det, men det vil vi først se neste år, sier Mordal.

Kan bli musiker – eller tannlege

Omtrent alle musikere fra Romsdal, som Knut Marius Djupvik, Daniel Herskedal eller Beate Mordal, har gått musikklinja i Molde.

– Vi kan ramse opp en hel haug. Det er moro å se igjen profilerte elever. Men man trenger ikke bli musiker. Jeg har møtt igjen fysioterapeuter og tannleger også, sier Mordal.

– Hva betyr musikklinja for kulturbyen Molde?

– Linja har et godt rykte, og vår elever bidrar i mange sammenhenger; om det er i Snekker Andersen eller i Storyville. De er også ute på ulike musikalske oppdrag. Jo, jeg vil si den betyr noe for Molde som by, sier Mordal.

– Hvordan ser du på å fylle opp klassen med sekundærsøkere?

– Det kan gå bra. Vi har flere eksempler på elever som har «poppet» opp når de først har kommet inn i miljøet. Det er veldig personavhengig, sier Mordal.

3747 unge har søkt skoleplass på Vg1 for skoleåret 2016/2017. Det er 61 flere enn i fjor. Medier og kommunikasjon (som fra 2016 gir generell studiekompetanse) har hatt en økning i antallet søkere på 55 prosent.