Det holdes avstemninger i Giske, Haram, Hareid, Herøy, Norddal, Sande, Skodje, Stordal, Sula, Ulstein, Volda, Ørskog og Ørsta. I en del av kommunene har innbyggerne valget mellom flere alternativer for mulige nye kommunale konstellasjoner.

I løpet av uka er det avstemninger i hele 54 kommuner. Så langt har det vært 53 rådgivende avstemninger, men valgdeltakelsen har vært varierende. Til nå i 2016 har i gjennomsnitt 49 prosent av innbyggerne benyttet seg av stemmeretten. På bunnen ligger Stord med 18,7 prosent, mens Jølster topper lista med 73,3 prosent.

– Snittet ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015 var på 60 prosent, så det er tydelig lavere enn det, uttalte kommunikasjonssjef Dan-Erik Aggvin i Distriktssenteret til NTB nylig.

Kommunereformen og reduksjon av antall kommuner i Norge har vært svært viktig for regjeringen. De er blitt lansert flere virkemidler for å friste kommuner til frivillig sammenslåing før fristen 30. juni. I revidert nasjonalbudsjett er Høyre, Frp, Venstre og KrF enige om å øke tilskuddet fra 50 til 150 millioner til vei og IKT til kommuner som slår seg sammen.