Gummigranulat fra kunstgressbaner kan være en stor kilde til mikroplast i norske fjorder. Det viser en ny rapport laget av Mepex i 2015, skriver Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Flere tilfeller i Møre og Romsdal

I rapporten heter det at tap av gummigranulat fra kunstgressbaner kan gi opphav til omtrent 1500 tonn mikroplast i året. Det er ikke kjent hvor mye av dette som havner i ferskvann eller i havet.

– Vi har sett flere tilfeller av uforsvarlig håndtering av gummigranulat ved kunstgressbaner i Møre og Romsdal. Selv nybygde baner er ikke konstruerte for å holde på granulatet, og rutiner ved for eksempel snørydding er dårlige. Eierne har ansvaret for å hindre at deres anlegg bidrar til forsøpling. Her kan rimelige tiltak gi stor effekt, sier fagsjef Anne Melbø hos Fylkesmannen.

– En god og en dårlig samfunnstjeneste

Melbø sier til Rbnett at det er flere eiere som koster opp gummigranulat uten å levere det inn til godkjent mottak.

– Det verste er eksemplene hvor det blir liggende i skogkanten. Det er svært alvorlig, da blir det spredd rundt i naturen og videre til havet. Det er som regel frivillige som gjør denne jobben, så man kan si at de gjør både en god og en dårlig samfunnstjeneste på en gang.

– Hva er det enkleste tiltaket for eierne?

– De bør legge opp til at gummigranulatet som kostes og brøytes opp kan legges i en container, for så at det leveres inn som avfall hvis det ikke kan brukes på nytt.

Nest størst

I dag har Norge over 1000 kunstgressbaner. Hver bane inneholder 100 tonn gummigranulat, og må etterfylles med inntill ti tonn i året.

Dersom estimatet til Mepex viser seg å være rett, er kunstgressbaner den nest største landbaserte kilden til mikroplast etter bildekk.

Skal vurdere tiltak

Havet og kysten vår blir forsøplet av store mengder menneskeskapt avfall.

På grunnlag av kostnadseffektivitet og hvot lett de er å gjennomføre, anbefaler Mepex-rapporten følgende tiltak mot mikroplast:

– Bedre design og sikring av kunstgressbaner for å unngå tap av gummigranulat og kunstgress

– Bedre vasking av veier for å samle opp støv fra bildekk og veimaling

– Kontroll med støv og utslepp ved arbeid med maling og vedlikehold, både av båter og andre konstruksjoner

– Bedre design og produksjonsmetoder for syntetiske tekstiler, og også bruk av mer effektive lofiltre på vaskemaskiner

– Utfasing av mikroplast i kosmetikk og reduksjon av utslipp av granulat fra plastbransjen

– Fokus på overvåking og reduksjon av mikroplastutslepp i tillatelse til industrien

Fylkesmannen i Møre og Romsdal skriver at miljømyndighetene kommer til å vurdere de ulike tiltakene, og bruke rapporten som et grunnlag for å utarbeide nasjonale anbefalinger av tiltak og virkemiddel mot mikroplast. Dette arbeidet skal være ferdig i løpet av 2016.