Tidligere i år ble det kjent at Link ønsket å drive asylmottak i Aukra kommune, og at de leverte tilbud til Utlendingsdirektoratet (UDI).

Lokalene til den tidligere fiskerfagskolen på Gossen ble utpekt som mulig mottak. På spørsmål om bygget er godkjent til denne type bruk og hvor mye renovering som må til, var svaret klart:

– Kommunen godkjenner bruksendring, og vi knytter vilkår til at bygget er innenfor det Utlendingsdirektoratet (UDI) krever. Så er det UDI som godkjenner overfor Link at det er forsvarlig til formålet. De har allerede vært på befaring, sa kommunalsjef Jan Erik Hovdenak til Romsdals Budstikke den gang.

Avvist

Fredag fikk Aukra kommune melding fra UDI om at tilbudet fra Link er avvist.

«UDI kan ikke se at dette tilfredsstiller kravet til alle nødvendige statlige og kommunale tillatelser for mottaksdrift i gjeldende bygningsmasse. Må foreligge og dokumenteres for tidspunkt for tildeling av avtaler i konkurransen. Tilbudet fra Link AS er avvist på grunn av denne mangelen», heter det i e-posten.

- Jeg ønsker ikke å spekulerer i hva som er årsaken til at tilbudet er avvist. Dette er de reelle fakta i denne omgangen, så får vi sikkert mer spesifikk informasjon til uken, sier Riksfjord til Rbnett.

Oppstart 1. juni

Også Hero Norge AS har levert tilbud til UDI om å drive asylmottak i Molde.

I en tekstmelding til Rbnett skriver rådmann Arne Sverre Dahl i Molde kommune følgende:

«Vi har i ettermiddag mottatt en kort informasjonsmelding fra UDI v/regionsdirektør Rune Vordahl om at Hero Norge AS er tildelt kontrakt på drift av et ordinært mottak med 150 plasser + 30 opsjonsplasser i Molde kommune med oppstart 1. juni.»

Molde har ikke hatt asylmottak siden 2014, da mottaket i Stuevollvegen ble lagt ned av økonomiske årsaker.

Nå sikter Hero Norge på flere små boenheter rundt Molde sentrum, istedenfor ett stort bygg.