– Ut i fra forutsetningne i 2015, er vi rimelig godt fornøyd med resultatet, sier konsernsjef Ivar Kosberg.

Salgene av LBO og Istad Energimontasje - og gevinstene disse ga - gjør at regnskapstallene for 2014 og 2015 overhodet ikke er sammenliknbare. Istad-konsernet er redusert fra 1.058 ansatte i 2012 til 106 ansatte ved utgangen av 2015. Omsetningen er i samme tidsrom redusert fra 1,9 milliarder kr til 480,7 millioner kr, en nedgang på hele 75 prosent.

Endret vesentlig

– Vi har gjennomført strategisk viktige prosesser som har konsolidert og endret selskapet vesentlig for tida framover. Konsernet framstår nå som et reindyrket energiselskap, sier Ivar Kosberg. .

EBITDA-resultatet, som sier noe om de underliggende kontantstrømmene tilknyttet driften av konsernet, ble på 73,6 millioner kr i 2015, Driftsresultatet ble på 28,8 millioner kr. Resultat før skatt ble 0,3 millioner kr. Etter skat ble det et underskudd på 8,0 millioner kr.

Konkurranse

Datterselskapet Istad Kraft AS står for konsernets kraftproduksjon og kraftomsetning.

– Istad Kraft har fokusert på salg av kraft inn mot det lokale markedet, og opprettholder her en sterk posisjon. Kraftmarkedet er preget av stor konkurranse, og det kreves en tett oppfølging for å beholde denne markedsposisjonen, sier Ivar Kosberg.

Istad Kraft er en liten kraftprodusent, hvor bare ca. 21 prosent  av totalt omsatt kraftvolum kom fra egen produksjon i 2015.

– Det har vært et relativt lavt nivå på kraftproduksjonen i 2015, hvor produsert volum var ca. 89 prosent av siste 10 års middelproduksjon. I 2015 har kraftprisen vært lav. Vi må 15 år tilbake i tid for å se en lavere pris. De lave kraftprisene og et relativt lavt produksjonsvolum, gir seg utslag i en svak inntjening innenfor kraftproduksjon, sier Ivar Kosberg.

Stabil nettdrift

– Innenfor nettvirksomheten har det vært en stabil drift i 2015, med en kvalitet på leveransen på 99,99 prosent, sier Ivar Kosberg.

Nettvirksomheten er en monopolvirksomhet, regulert av NVE.

– Avkastningen på nettkapitalen var 4,9 prosent i 2015, mot 8,4 prosent i 2014. Mange av selskapene i bransjen har hatt en lav avkastning i 2015 på grunn  av reguleringsmodellen. Den er nå endret, slik at en skal unngå de store svingningene i avkastningen, sier Ivar Kosberg.

stad-konsernet betaler ikke ut utbytte for 2015. Dermed blir det ikke noe å hente for aksjonærene Statkraft (49%), Molde kommune (34%) og Moldekraft (17%).

Null i utbytte

Når Istad-styret foreslår at det ikke skal betales utbytte, blir det slik. Ifølge aksjeloven kan generalforsamlingen nemlig ikke øke utbyttet. Det kan bare stadfeste utbyttet styret foreslår, eller redusere det.

Konsernsjef Ivar Kosberg vil ikke si noe om mulighetene for utbytte i åra framover, men tegner et lyst bilde av utsiktene for konsernet.

– Når det gjelder utbyttepolitikken, ser styret både på balansen til selskapet og hva som vil skje framover i tid. Det er slik en må tenke når en skal dele ut utbytte, sier Ivar Kosberg.

– For Istad vil fokus for 2016 være å følge opp store investeringer tilknyttet fiber- og nettvirksomheten, og sørge for en god og effektiv drift av vår virksomhet. Ut ifra markedets rådende forventninger om rentenivå og kraftpriser, forventer vi et positivt resultat for konsernet i 2016, sier Ivar Kosberg.

Lav kraftpris

– Vi har nå lave kraftpriser og lavt rentenivå. Vi - i likhet med andre sektorer - merker nå at det er en svakere inntjening. Kraftprisen har falt betydelig den seinere tid, og ser ut til å stabilisere seg på et lavt nivå i åra framover, sier Ivar Kosberg.

Han forventer at Istad vil få et løft i resultatene framover i tid.

– Det er ut ifra at vi har en økt investeringstakt. De investeringene vi gjør, vil igjen generere økt inntjening framover i tid. Vi venter en positiv utvikling i resultatene i Istad i åra framover. Vi kommer et lite steg på vegen i 2016. Så forventer vi ytterligere steg i 2017 og åra framover, sier Ivar Kosberg.

Han viser til at Istad nå skal inn i en fase hvor konsernet skal gjøre en del større investeringer enn normalt. For kort siden investerte Istad 92 millioner kr  i opprusting av produksjonsanleggene inne på Istad.

AMS og fiber

– Framover kommer investeringer til AMS (automatiske strømmålere) med ca. 100 millioner kroner. Vi investerer en god del millioner i utbygging av fibernett. Vi skal gjøre en del investeringer i forhold til regionalnett og forsterke strømforsyningen inn til Molde, sier Ivar Kosberg,

Investeringene gjør at Istads balanse vil øke, som følge av at investeringene blir større enn avskrivningene.

– Det gir et økt press på soliditeten, som gjør det viktig å passe på at egenkapitalstørrelsen er fornuftig i forhold til å låne inn penger til en fornuftig margin, sier Ivar Kosberg.

Istad hadde ved utgangen av 2015 en bokført egenkapital på 351,4 millioner kr og en egenkapitalandel på 35,5 prosent.