– Bor man sentrumsnært og byen skal utvikle seg, er det dessverre sånn at man nå bite i det sure eplet, litt avhengig av hvor man bor, oppsummerte Plan- og utviklingsleder Roar Beck (H) behandlinga av en ny firemannsbolig i sentrum.

Planor eier bygget fra 1916, men har leid det ut i påvente av utbyggingen.

Seks nye leiligheter på den gamle «Veslefrikk»-tomta i krysset Kirkebakken-Amtmann Lehts gate ble for sterk kost for Byggesak og geodata, som i februar sa nei til dispensasjonen som krevdes, fra grense mot veg og fra høgde og avstand til naboer.

I grønn sone

Siden har Planor og BBW krympet prosjektet, og tirsdag ble en firemannsbolig lagt fram i utvalget.

To naboer har holdt fast på kritikken fra forrige runde og viser til at huset fortsatt blir for stort, og for nært vegen. Ikke minst er det uheldig å tillate fortetting i et område som foreslås skjermet mot fortetting, i såkalt grønn sone, i forslaget til ny kommunedelplan, mener de.

– Skiller seg ut

Enhetsleder Aleksander Aasen Knudsen i Byggesak og geodata peker i sin anbefaling om dispensasjon på at Planor i stor grad har innrettet seg etter kommunen.

– Tomtas bruk og beliggenhet skiller seg noe fra strøket for øvrig, og det kan aksepteres en forholdsvis høg utnytting av dette arealet, skriver Knudsen.

– En firemannsbolig er innenfor det man kan fortette i et villaområde, svarte han da politikerne spurte om det var lovlig.

Sniketasje?

Høgden ble også tema for politikerne, som til slutt ga enstemmig grønt lys.

– Må det være så høgt, og vil kaldloftet kunne «snikinnredes» til bolig, lurte Frøydis Austigard (V).

– Høgden er det kommunen som har bestemt, for at det skal passe i området. Skal kaldloftet brukes til bolig, må det søkes spesifikt om det. Det er bare fire boenheter som er omsøkt, svarte Aasen Knudsen.

Fortsatt lønnsomt

Prosjektleder Geir Ivar Hoem fulgte behandlinga for Planor Bolig AS.

– Er det fortsatt lønnsomt etter reduksjonen fra seks til fire leiligheter?

– Ja, men vesentlig mindre. Det kan man ikke stikke under en stol. Men sjøl om marginene er små, er vi fortsatt på rett side av streken. Dette prosjektet har vi jobbet lenge med, og vi mener at det er et fint bygg. Vi tror fortsatt det er marked for sentrumsnære leiligheter, sier Hoem til Romsdals Budstikke.

Krympet prosjektet: Her i krysset Amtmann Lehts gate-Kirkebakken skal Planor Bolig AS bygge fire nye leiligheter over to etasjer, pluss et uinnredet kaldloft. Til høgre på tomta blir det carport. Foto: Skisse: Arkitektkontoret BBW
Spent: Prosjektleder Geir Ivar Hoem i Planor Bolig AS fulgte fortettingsdebatten i Plan- og utviklingsutvalget tirsdag. Foto: Sigrun L. Meisingset Foto: Sigrun L. Meisingset