Mandag ble det kjent at Norges største kristne bokhandlerkjeden Vivo, tidligere Bok & Media, er konkurs. Kjeden har en bokhandel og hobbybutikk i Molde, i samme bygg som Jysk og Posten ved Roseby. Den har vært i drift i mange tiår, fra den het Nomi og lå helt vest i Storgata.

Mandag håpet daglig leder Ida Kristin Hustad Høgseth at butikken kunne holde åpent en stund framover. Tirsdag fikk hun imildertid beskjed om å stenge dørene fra onsdag.

– Vi stenger kl. 19 i kveld (tirsdag, red.anm.), og henger plakat på døra om at butikken er midlertidig stengt. Det er pålegg fra bostyrer som vil sikre verdiene til eventuell avtale om videre drift. Vi håper og tror at det fortsatt kan gå bra, sier hun.

Avklaring til uka?

Hun har fått informasjon om at det trolig blir tatt en avgjørelse i løpet av neste uke en gang.

– Det er noen som har meldt seg interessert i å ta over, men det er ikke åpent hvem det er, sier Høgseth.

En eventuell løsning kan være oppkjøp av hele Vivo-kjeden, eller overtakelse av bare noen av butikkene i kjeden.

– Oppleves det dramatisk?

– Ja, det er klart. De fleste av oss har aldri vært i en slik situasjon før. Den ene beskjeden etter den andre kommer som et sjokk. Men nå har ikke vi ansatte annet å gjøre enn å vente og se, og gjøre det vi får beskjed om.

– Hvordan har dagen vært?

– Det har vært mange telefoner, helt fra morgenen, både fra kunder fra og leverandører. Mange er lei seg, sier hun.

– Vi har jo en butikk som spenner bredt, med full bokhandel, en kjempestor Panduro-avdeling med hobby-artikler som går kjempegodt, samt leker og mye gaveartikler. Det er mange som bruker oss mye. Kundene snakker om «når» vi åpner igjen, så de har trua. Og det har vi også, sier hun.

Høgseth påpeker at konkursen i landets største kristne bokhandlerkjede er dramatisk for hele Kristen-Norge.

Høgseth fikk nyheten mandag morgen, og informerte så de ansatte.

- Noen av de ansatte har vært i butikken helt siden den het Nomi, så de syns selvfølgelig konkursen er forferdelig trist. Men vi tar ikke sorgene på forskudd. Vi håper og tror det vil ordne seg for oss, sa Hustad Høgseth til Rbnett mandag kveld.

Butikken har i dag tre årsverk fordelt på fire ansatte, i tillegg til lørdagshjelp.

- Oppfatter du at Vivo i Molde har et godt nok kundegrunnlagt til å fortsette?

- Ja, det tror jeg. I en kjede er det jo noen som driver godt, og andre som driver mindre godt. De som driver godt må veie opp for dem som går dårligere. Så det betyr ikke at vår butikk går dårlig, selv om kjeden er konkurs.

- Betyr det at driften i Molde går godt?

- Vel - det går rundt, vi går ikke med underskudd.

- Svært beklagelig

Styreleder i Vivo, Tor Odd Berntsen, sendte mandag kveld ut en pressemelding om konkursen:

– Dette er svært beklagelig, men selskapet kan ikke drives for kreditors regning når det ikke er økonomisk grunnlag for videre drift, sier han.

Det er to år siden den kristne bokhandlerkjeden Bok & Media fikk navnet Vivo, men selskapet har lenge slitt med økonomien.

I 2015 hadde kjeden et underskudd på om lag 3,7 millioner kroner. Fram til 1. mars i år har bokhandlerkjeden tapt ytterligere cirka 2 millioner kroner, skriver Vårt Land.

Mister sin salgskanal

Med avviklingen mister mange kristne forlag en av sine viktigste salgskanaler.

– Det er med dyp sorg og tårer at vi erkjenner at eierne har måttet ta et så drastisk skritt, sier Svein Andersen, administrerende direktør i de to kristne forlagene Hermon og Genesis.

Han anslår at 20-25 prosent av boksalget til Hermon og Genesis har blitt solgt gjennom kjeden.

Vil ikke nødvendigvis forsvinne

Selv om det går mot konkurs, betyr ikke det at alle butikkene forsvinner.

– Det er sannsynligvis interessenter her som ønsker å gå inn og overta butikker. I de 33 årene jeg har drevet forlag, har antallet kristne bokhandlere sunket fra 64 til 24, så vi håper at flest mulig av butikkene kan reddes, sier Andersen.

Normisjon er hovedaksjonær i Vivo, med 85 prosent av aksjene. Resten eies av Norsk Luthersk Misjonssamband.