Næringsforeningen i  Ålesund og Molde Næringsforum har sendt et brev til fylkesordfører Jon Aasen, med oppfordring om å jobbe for å holde fylket samlet.

- Regjeringen har skissert at dagens 19 fylker skal gjøres om til færre og større regioner. Tallet 10 er estimert. Å kjøre en omfattende regionreform, samtidig med at en er midt i kommune-reformen er krevende, timingen er ikke god, heter det i brevet som er signert styreleder Jan Rune Hurlen og daglig leder Kjell Sandli i Næringsforeningen i  Ålesund, og styreleder Olav Gjerland og daglig leder Britt Flo i Molde Næringsforum.

- Hold sammen, Møre og Romsdal!

I brevet legges det fram tre alternativer. Å gå samlet mot Trondheim, Bergen eller Dovre, eller å forbli samlet med tillegg av tilgrensede randområder, eller å splittes i Nordmøre og Romsdal og Sunnmøre.

- Vi tror en strategi med mål om splitting er feil. Man begynner i feil ende når flukt, splitting og intern kamp er utgangspunktet. En langt mer offensiv strategi vil være om Møre og Romsdal setter seg sammen og ser på hvilke alternativ man har, og avklarer hvilken strategi som totalt sett gir det beste vekstgrunnlag for Nordvestlandet.

Sterk region

- Vi mener det er svært gode grunner til at vi kan tydeliggjøre og understreke at fylket som egen region er en god løsning. Historien dokumenterer at Møre og Romsdal er en sterk region som har lykkes. Det er få fylker som har oppnådd så mye som vårt. Vi er et av de fremste verdiskaperne i landet. Vi er landets nest største eksportfylke. Vi er næringsmessige betydelige i nasjonal målestokk. Vi har et ekspansivt og internasjonalt rettet næringsliv, verdensledende innenfor mange sektorer. Vi har to eliteserielag i fotball, fire flyplasser, tre høgskoler og fire (snart tre) sykehus. NHO sitt nærings-NM dokumenterer også at kommuner i vårt fylke er overrepresentert blant de fremste i landet. Det er ikke tilfeldig at vi har det vi har: Viljen, pågangsmotet og ikke minst gjennomføringskraften er kjennetegn for vårt fylke. Noe av forklaringen er også at det er kort veg mellom involverte aktørene. Klynger av offentlig og privat virksomhet, samt akademia, er viktige for det verdiskapende og sterkt globale næringslivet. Det blir langt til beslutningssteder i Trondheim/Stjørdal eller Bergen om vi velger å gå dit, argumenterer forfatterne av brevet.

De ønsker også å være med på vurderingene som fylket skal gjøre.

- Vi finner det naturlig at næringsforeningene i byene i fylket blir invitert med i et slikt arbeid, avslutter de.