Miljødirektoratet går inn for å bruke Norcems gruver i Dalen i Brevik i Telemark til å dumpe farlig avfall i.

Det bekrefter direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet mandag formiddag.

Dermed blir det foreløpig ikke noe av avfallsdeponiet som var tenkt plassert i fjellhall på Raudsand. Deponiet kunne gi etterlengtede arbeidsplasser i Nesset.

Mulig for Raudsand seinere?

Det har vært motstand i Brevik mot deponiplanene, men Miljødirektoratet valgte likevel dette alternativet.

Raudsand var inne i finalerunden, men direktoratet mente det var for usikkert å satse på fjellhaller som ikke er bygget ennå.

- De kan imidlertid vise seg å være egnet hvis virksomhetene velger å gå videre med prosjektene. Men per dags dato vurderer vi at usikkerheten er så stor at det er vanskelig å anbefale dem nå, forteller Hambro.

Det hindrer verken dem eller andre vi ikke har vurdert, i å etablere seg i markedet for farlig avfall. Da må de utarbeide planprogram og konsekvensutredning etter plan- og bygningsloven, og søke Miljødirektoratet om utslippstillatelse.

- Nødvendig konsekvens

– Farlig avfall er en nødvendig konsekvens av et moderne samfunn og noe vi er forpliktet til å håndtere, sier Hambro.

Miljødirektoratet mener at Dalen gruver i Brevik framstår som best egnet for et fremtidig deponi for uorganisk farlig avfall. Direktoratet har vurdert til sammen tolv steder, fire av dem ble funnet å være egnet.

Fire finalister

De fire som ble ansett som egnet, var: * Dalen gruver i Brevik i Porsgrunn* Dagbrudd i Rekefjord i Sokndal* Planlagt fjellhall i Lervika i Kvinesdal* Planlagt fjellhall i Raudsand i Nesset kommune

– Med faktagrunnlaget vi har skaffet oss i dag, framstår Dalen gruver i Brevik som den beste kandidaten. Både Dalen og Rekefjord har en geologi og hydrogeologi som gjør at deponeringen kan skje på en miljømessig forsvarlig måte, noe som er helt grunnleggende, men Dalen har et dobbelt så stort deponivolum som Rekefjord, sier Hambro.