Sist helg gikk 3.500 medlemmer i 363 hoteller og restauranter i seks fylker ut i streik i hotell- og restaurantbransjen etter at mekling ikke førte fram.

I dag lørdag får de følge av nærmere 2.500 kolleger i 209 bedrifter i seks nye fylker - blant annet i Molde, Angvik og på Åndalsnes.

I Molde ble flere titalls organiserte ved byens fire hoteller tatt ut fra lørdag morgen kl. 08: Seilet, Alexandra, Fjordstuene og Moldefjord.

Også ansatte ved spisestedene Tesalongen på Aandahls og ved Rød og Blå er tatt ut i streik.

Vakter på plass

Ved hotellene var det streikevakter på plass utenfor alle de nevnte hotellene fra tidlig lørdag morgen.

Her er det stor streikevilje og god stemning, sier Cecilie Søllesvik, leder i Fellesforbundet avdeling 65.

- Vi streiker for lønn å leve av, og for lokalforhandlingsrett, sier hun til Rbnett.

Lørdag morgen var Søllesvik, avdelingssekretær Rose Maiken Flatmo, og LOs distriktssekretær Kari Ansnes Hoset rundt og besøkte de streikende i Molde.

Styremedlemmer, ansatte og leder i lokalavdelinga i Fellesforbundet besøker alle stedene som har streikevakter lørdag, sier Søllesvik.

Fra Molde dra hun videre til Angvik Gamle Handelsted i Gjemnes, og til Grand Hotel Bellevue på Åndalsnes, der de også streiker fra i dag lørdag.

Også flere andre hoteller i fylket har ansatte i streik fra lørdag morgen (se lenkesak).

Søllesvik opplyser at det er planlagt streikevakter på de involverte hotellene fra lørdag morgen til utover kvelden.

Strid om lavtlønn-tillegg

Etter opptrappingen vil hotell- og restaurantarbeidere være i streik i Buskerud, Hordaland, Nordland, Oslo, Sør-Trøndelag, Vestfold, Nord-Trøndelag, Troms, Finnmark, Akershus, Rogaland og Møre og Romsdal.

Reisende vil merke at streikeuttaket også rammer serveringssteder ved Oslo lufthavn Gardermoen.

Bakgrunnen for streiken er uenighet om lokal forhandlingsrett og tillegg til lavtlønte.

Ny strid fyrer opp partene

I går fredag rettet arbeidsgiverne en klar advarsel til ansatte som de mener streiker ulovlig: Dere kan miste jobben.

– Dette er en alvorlig sak. Ugyldig fravær fra jobb kan være oppsigelsesgrunn, sier forhandlingsleder Jostein Hansen i NHO Reiseliv til NTB.

Han sier Fellesforbundet flere steder påstår at alle organiserte er omfattet av streiken, noe NHO framholder ikke er riktig.

– Det er kun Fellesforbundets medlemmer innenfor riksavtalens område som er omfattet av streiken. Ledere som resepsjonssjefer, kjøkkensjefer og restaurantsjefer er ikke i streik, sier Hansen.

– Tittelen avgjør ikke

NHO Reiseliv ber Fellesforbundet om å stramme opp sine lokalt tillitsvalgte, men innad i LO-familien er synet på saken langt mer sammensatt.

– Det er ikke yrkestittelen din som avgjør om du kan tas ut i streik eller ikke, men hvilke arbeidsoppgaver du har, sier kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet til NTB.

– Hvis du jobber som resepsjonist i 90 prosent av tiden og ellers er på kontor, så kan du likevel bli tatt ut streik. Slikt må vurderes i hvert enkelt tilfelle, tilføyer han.

Nyinnmeldte

NHO Reiseliv har også registrert at nyinnmeldte medlemmer av Fellesforbundet slår fast at de skal ut i streik.

– Vi har eksempler på at Fellesforbundet feilaktig har oppfordret ansatte til å streike, sier Hansen.

Han framholder at det først er 14 dager etter at en gyldig plassoppsigelse er mottatt, at nyorganiserte kan ta del i streiken. Her er Fellesforbundet sentralt helt på linje med motparten.

– Går greit

Helsetilsynet vurderer fortløpende om streiken setter liv og helse i fare ved pasienthotellene Ullevål og Haukeland. I så fall vil regjeringen ty til tvungen lønnsnemnd.

– Vi registrerer at de som har ansvaret sier det går seg til, sier Hansen.

Sykehushotellet ved Haukeland satser på å holde åpent neste uke, med redusert kapasitet på 80-100 av 178 rom. Enklere rengjøring, service og matservering er prisen gjestene må betale.

Ved Ullevål får NTB opplyst fredag at driften vil være tilnærmet normal i helgen. Streiken betegnes som lite dramatisk så langt.