Fylkeslegen har nemlig en pågående tilsynssak mot Helse Møre og Romsdal (HMR), med utgangspunkt i en mediesak fra Kristiansund sjukehus.

– Det ble stilt spørsmål ved om ferdigbehandlete pasienter fikk den hjelpen de skulle ha på sjukehuset inntil kommunen kunne ta imot dem, forteller ass. fylkeslege Cato Innerdal.

– I den forbindelse ser vi på tilbudet til utskrivningsklare pasienter ved alle de fire sjukehusa i foretaket, sier han til Romsdals Budstikke.

I forkant

Han viser til at saka i Romsdals Budstikke fredag, om påstått kutt i mobilisering av utskrivingsklare på Molde sjukehus, ikke gjør tilsynet mindre aktuelt:

– Dette er noe vi ville ha fulgt opp, men nå har vi opprettet sak allerede. Tilsynet ble opprettet 29. februar. Sist uke mottok vi redegjørelsen fra helseforetaket, men vi har ikke startet sluttbehandling ennå. Det kan ta en måned eller mer, på grunn av mange saker, men også fordi vi vil involvere Pasient- og brukerombudet som henvendte seg til oss med bekymringen, forteller Innerdal.

Sjukeheimsplass

I opprettelsen av tilsynet heter det at Fylkesmannen i Møre og Romsdal vil undersøke både om Helse Møre og Romsdal HF har brutt bestemmelser i helse- og omsorgslovgivningen.

– Vi har bedt helseforetaket redegjøre spesielt omkring innholdet i pasienters helse- og omsorgstjenester i påvente av sjukeheimsplass, herunder aktivisering. Pluss en beskrivelse av samarbeidet med kommuner om utskrivingsklare pasienter.

– Hva er utfordrende for samarbeidet mellom sjukehus og kommune på dette området?

– For oss er pasienten den viktigste. Fylkeslegenes arbeid handler om at pasienter får tilbudet de har krav på.

– Hvorfor er mobilisering (trening av dagligdagse funksjoner, journ.anm.) så viktig?

– Å forhindre inaktivitet er en avgjørende del av det å yte helsehjelp. Det vil vi se nærmere på og kommentere i vår tilsynssak, sier Cato Innerdal.

– God måte

I Helse Møre og Romsdal frykter ikke samhandlingssjef Britt Valderhaug Tyrholm utfallet av tilsynet:

– Det er helt greit. Vi har svart på det tilsynslegen har bedt om tilbakemelding på. Inntrykket fra klinikkene er at pasientene blir ivaretatt på en god måte, sjøl om det må prioriteres når det er travelt, sier Valderhaug Tyrholm til Romsdals Budstikke.

Hun gjentar at det ikke er endringer i rutinene for eldre som er utskrivingsklare til kommunene.

Nevnte ikke tilsyn

Da Romsdals Budstikke intervjuet samhandlingssjefen onsdag, nevnte hun ikke at det pågår tilsynssak om tilbudet til utskrivingsklare pasienter.

– Hvorfor unnlot du å nevne at det foregår en tilsynssak på dette området?

– Du spurte om ei konkret problemstilling, som var om det var endring i rutiner ved Molde sjukehus. Det er det ikke. Fylkesmannen har et annet utgangspunkt for sin undersøkelsessak. Mobilisering inngår i de grunnleggende behovene, som er viktig især for eldre. Å være lenger på sjukehus enn man absolutt må, er ikke tjenlig, påpeker Valderhaug Tyrholm.

Byene verst

Hun trekker fram samarbeidet med kommunen som grunnleggende.

– Når en pasient er ferdigbehandlet i Spesialisthelsetjenesten skal Primærhelsetjenesten ivareta pasienten. Kommunen skal rigge seg slik at de kan dekke denne gruppas behov. I fylket vårt ser vi at bykommunene sliter desidert mest med dette.

– Hvorfor er det slik?

– Det er sammensatt, og varierer i løpet av året også, der vinteren er verst. En antakelse er at nærhet til sjukehus gjør at man støtter seg mer på sjukehuset enn de andre kommunene som ligger lenger unna. De er raskere til å ta imot pasientene sine, og det er slik det skal være, sier samhandlingssjefen.