- Mange av byens sjøfolk står i fare for å miste jobben og bli erstattet med utenlandsk arbeidskraft på internasjonale minimumslønninger. Det vil i så fall bety tap av arbeidsplasser, skatteinntekter og kompetanse for Molde kommune.

Det var budskapet Molde-ordfører Torgeir Dahl fikk presentert av Tor Olav Solli og Vibeke Ekeland Grønn fra Sjømannsorganisasjonene i Norge torsdag.

Avansert offshoreflåte

Til tross for at Norge har verdens mest avanserte offshoreflåte, får stadig flere skip med fremmed flagg oppdrag på norsk sokkel.

- Grunnene til det er at de ikke er underlagt norsk lov og kan operere med lønninger og sosiale rettigheter som er langt under norsk nivå. Dette gir dem et konkurransefortrinn som vi ikke ville ha akseptert for virksomheter på land, , sier Vibeke Ekeland Grønn, som jobber som informasjonsrådgiver for Sjømannsorganisasjonene.

- Vi ønsker at regjeringen utreder muligheten for å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på sokkelen. Norsk lov gjelder på riggene. Da må norsk lov også gjelde for de som jobber om bord på båtene som er tilknyttet riggene. Utenlandske aktører må gjerne komme hit og bidra med sin kompetanse, men da må det være på like konkurransevilkår, sier Ekeland Grønn.

Stor forståelse

Ordfører Torgeir Dahl har stor forståelse for Sjømannsorganisasjonenes krav.

- Dette er en viktig sak både for Molde og nasjonen, mener han.

- Jeg vil ta saken opp i formannskapet og be om at vi kommer med en uttalelse der vi ber regjeringen sette i gang utredningsarbeidet.

Nordmøringen Tor Olav Solli som har vært sjømann hele yrkeslivet, har kjent utfordringene offshore-næringen nå står oppe i, på kroppen.

- Jeg og mine kolleger blir berørt av dette hver dag. Folk mister jobben på grunn av utflagging og næringen mister avgjørende kompetanse, sier maskinoffiseren.  Olje- og gassressursene er fellesskapets eiendom, og jeg tror det strider mot vanlige folks rettferdighetssans hvis virksomheten på norsk sokkel ikke skal skape norske arbeidsplasser.

252 sjøfolk i Molde

- Molde har 252 sjøfolk. De besitter viktig erfaringsbasert kompetanse som den maritime klyngen i Molde er avhengig av. Når man tar i betraktning at den maritime næringen i Molde står for en verdiskapning på 1,8 milliarder i året, er det klart at det står mye på spill her, sier Vibeke Ekeland Grønn.