Ikke funnet

– Forholdet ble anmeldt, men bysta ble ikke funnet. Politiet har nå henlagt saken, sier kultur- og kommunikasjonssjef i Molde kommune, Hilde Johansen, til Rbnett.

– Hva skjer videre?

– Molde brann- og redningstjeneste har hatt et dykk i Moldeelva etter den, men det var på et tidspunkt med mye vann i elva, så de syntes det var vanskelig å leite. De vil gjøre et nytt dykk, men vil vente på at det blir mindre vann og bedre forhold.

– Må ha brukt krefter

Bysta av Nini Roll Anker forsvant først i september. Da fant de den igjen under en busk i parken rett ved sokkelen. Etter dette ble det tatt grep for at den skulle bli vanskeligere å fjerne.

– Ja, etter at den forsvant sist, sjekket vi blant annet med fagfolk i Oslo kommune om hvordan vi skulle feste bysta best mulig. Den var altså festet på en faglig forsvarlig måte, så dette er vanskelig å gardere seg mot, sier Johnsen.

Kan lage ny

Akkurat når det kan gjøres nytt dykk i Moldeelva, vites ikke. Det kan hende sokkelen blir stående tom fortsatt i flere måneder.

– Vi går mot 17. mai, og det kan hende at vi må ta bort kransenedleggelsen ved denne bysten fra programmet i år. Det er beklagelig.

– Hvis bysta ikke blir funnet, kan det eventuelt bli laget en ny?

– Ja, det finnes ei avstøpning på Romsdalsmuseet, og vi håper at det kan være til hjelp i rekonstruksjonen – men vi har ikke kommet dit ennå. Vi håper at den vil dukke opp, at brannvesenet vil finne den i Moldeelva. Men på et eller annet tidspunkt – hvis søkene er negative – så må vi se på mulighetene for rekonstruksjon.

PS! Vet du noe om den forsvunne bysta av Nini Roll Anker? Ta kontakt med Romsdals Budstikke på tips@rbnett.no.

Kultur- og kommunikasjonssjef i Molde kommune, Hilde Johansen, sier brannvesenet vil gjøre et nytt søk i Moldeelva når forholdene ligger tilrette for det, og at de fortsatt håper å finne den forsvunne bysta av Nini Roll Anker. Foto: Erik Birkeland
Nini Roll Anker vokste opp i Molde, og var en av Norges største forfattere. Foto: Kjell Langmyren