I den månedlige rapporteringen til politikerne forteller Tildelingskontoret (KTK) om den skjerpete praksisen.

Ifølge leder Tone Borge Løkhaug kommer signalene fra sjukepleiere ved flere avdelinger på Molde sjukehus.

– Jeg vet ikke om det er uttalt praksis, men vi har merket det de siste månedene. Det påvirkes nok også av at vi til tider har mange pasienter inne hos dem, sier hun til Romsdals Budstikke.

Mister funksjoner

I rapporten skriver hun at helseforetaket ikke lenger vil prioritere mobilisering og trening av pasienter som er meldt utskrivningsklare.

– De blir godt ivaretatt ellers, men mobilisering er så viktig for å ivareta funksjonene man hadde før man ble innlagt. Hvis de ikke får trent på å gå, spise sjøl, komme opp av senga eller gå på do, blir de veldig satt tilbake. Dette er folk som fra før er gamle og sjuke. Å komme seg igjen da, tar lang tid, sier Borge Løkhaug.

Hun mener fravær av mobilisering fører til behov for lengre korttidsopphold, i «verste» fall behov for langtidsplass.

Betaler døgnpris

Borge Løkhaug erkjenner at de helst skulle kommet inn på Kirkebakken til rehabilitering når de er klare til utskrivning, men:

– Når vi ikke har kapasitet, betaler vi «døgnmulkt» til helseforetaket for oppholdet. Da skal de ha ivaretatt behovet sitt på sjukehuset, sier Borge Løkhaug.

Hun viser til at noen ganger er pasienten så lenge på sjukehus at han eller hun i realiteten har «korttidsoppholdet» sitt der før utskriving til egen heim.

Langtidsrekord

Trykket på Kirkebakken omsorgssenter fortsetter å vedvare.

– I dag har vi åtte pasienter på sjukehus som venter på korttidsplass. Sammen med heimeboende som har søkt, ligger tallet på 15-20, men det endrer seg mye. Til sommeren forventer vi for eksempel flere søknader, på grunn av avlastning av pårørende, forteller Borge Løkhaug.

Langtidsrekord

Rapporten viser at aldri før har så mange pasienter med vedtak om langtidsplass bodd på det som ifølge helse- og omsorgsplanen skulle bli en rein korttids- og rehabiliteringsinstitusjon.

I mars var tallet 30 av i alt 56 plasser. Per 27. april er tallet nesten like høgt, 27 av 56.

– Det er det høgeste vi har hatt siden vi startet registrering av denne gruppa på Kirkebakken, bekrefter fagsjef Kjersti Bakken.

Bedre enn fryktet

Det er også større pågang av søknad om korttidsplass fra heimeboende, samt pasienter fra KAD (Kommunalt akutt døgntilbud med et omsorgstilbud nivået under sjukehusinnleggelse, journ.anm.).

Bakken og Borge Løkhaug peker imidlertid på at sirkulasjonen av plassene er større nå enn samme tid i fjor.

– Når vi nå har kuttet 16 plasser og antall liggedøgn på sjukehus og langtidspasienter på korttidsplass ikke har gått mer opp, er det bra, Det viser at høstens tiltak i driften har hatt effekt, sier Bakken.