Storalarmen ble avblåst i aller siste liten. Fem skiløpere på topptur til fjellet Grønntinden ved Måndalen utløst søndag formiddag et større snøskred. Skredet ble oppdaget av folk i bygda og det ble slått alarm da man oppdaget skispor i raskanten.

- Det var nok litt dramatisk for skikjørerne fra Belgia da de så hvor store snømengder som ble utløst, sier skiguiden til Rbnett.

Topptur

- Det ble observert skispor i området, og vi fikk vite fra lokalkjente at det hadde kommet en bil med skiløpere til Måndalen ved 07-tida søndag morgen. De skulle på guidet tur til Grønntiden, sier Frode Gjøsund ved politiets operasjonssentral i Kristiansund.

Politiet var i ferd med å starte en mulig leteaksjon i fjellet. Men denne ble avblåst i siste liten.

Fikk kontakt

- En person hadde tatt bilnummeret og funnet ut hvem som eide bilen. Han ringte og fikk heldigvis kontakt da skiguiden hadde kommet seg inn i et området hvor det var telefondekning, sier Gjøsund.

- Vedkommende kunne fortelle at han var skiguide og hadde med seg fire turister. Det var på tur ned fra fjellet at de hadde utløst snøskredet, men ingen av dem ble tatt av skredet, opplyser politiet.

- Vi var på veg opp til toppen av fjellet, men valgte å snu da det begynte å bli brattere. Vi så en del naturutløste skred rundt oss og av erfaring så vet jeg at dette er terreng som man ikke skal gå inn i når været er som det er nå, sier skiguide Øyvind Wallin Eek i firmaet Fjellsentralen til Rbnett.

Ski & seil

I en uke har han, sammen med seileren Jon Amtrup, hatt med fire skiløpere fra Belgia på turer i Romsdalsfjella. Ski&Sail-uken ble avsluttet søndag, med turen i fjellene ved Måndalen.

- Vi avtalte allerede før vi startet at det kunne bli aktuelt å snu under toppen. Fjellsiden vi skulle inn i lå i lesiden og med mye nysnø. Vi valgte derfor å snu og kjørte tilbake samme vei som vi hadde gått opp. Én og én av skikjørerne kjørte ned fjellryggen og det var under denne nedfarten at vi utløste snøskredet. Det ser alltid dramatisk ut når så store snømengder løsner. Men ingen av skiløperne var i fare for å bli tatt av skredet, sier Øyvind Wallin Eek.

Her er nettstedet Varsom sitt skredvarsel for Romsdal.