Økende arbeidsledighet gir hard konkurranse om arbeidsplassene, og mange nyutdannede sliter med å få erfaringen en arbeidsgiver kan kreve. Dette gjelder også økonomistudentene ved Høgskolen i Molde. Nå har næringslivet sjøl tatt initiativ, og ønsker å gi studentene relevant arbeidserfaring, og et samarbeid gjør at Høgskolen fra høsten av tilbyr et nytt praksisfag for økonomistudenter.

Tett samarbeid

– Vi har lengtet etter å få til denne ordningen. Endelig var tida inne. Bransjen må selv bidra for å få kvalifisert arbeidskraft, og det er viktig for oss at studentene har en viss faglig forståelse når de kommer ut i arbeidslivet. Kravene til yrkesutførelse fra kundene våre og offentlige myndigheter er høye, sier Ole Nistad, administrerende direktør ved Økonomisenteret.

Som nyutdannet innenfor regnskap og revisjon må man igjennom en praktisk læreprosess. Dette ønsker Økonomisenteret og Høgskolen i Molde å være en del av.

– Det har alltid vært Høgskolens intensjon at vi skal samarbeide tett med næringslivet i distriktet. Da vi fikk forespørselen fra den lokale ERFA-gruppa ved Økonomisenteret kom vi tilbake til røttene våre. Høgskolen vil svare på kravet fra næringslivet, sier Jan Ragnvald Eide, informasjonskonsulent ved Høgskolen i Molde.

Brubygger

For avdelingsleder i Rauma og Fræna, Ingvild Nistad, har det mye å si at de kan gi studentene et tilbud.

– Det blir et forlengende ledd i en utdanning som har mye teori, men lite praksis. Vi skal bygge en bru fra skolen og over i arbeidslivet, sier hun. Nistad har opplevd at basiskunnskapen innenfor regnskap har manglet hos flere av de nyutdanna jobbsøkerne.

– Sjøl om studenten har gode karakterer på papiret, merker vi at basiskunnskapen ikke er til stede. Praksis er utrolig viktig for å lære hvordan man utfører teori i praksis. Det kan ta lang tid å få «regnskapsforståelsen», sier hun.

Velge sjøl

Praksisfaget går over et halvt år hvor studentene er utplassert i en autorisert regnskapsbedrift. Halve studietiden skal bestå av praktisk regnskapsarbeid, mens resten av tiden skal brukes til oppgaveskriving basert på en problemstilling innenfor fagområdet.

Økonomisenteret, med sine 14 avdelinger rundt om i landet, tilbyr 11 praksisplasser. Om studenten ønsker å skaffe seg praksisplass selv, kan de ta faget der de måtte ønske å bosette seg, for eksempel nær hjemstedet.- – –Men bedriften som tilbyr praksisplass må være en autorisert regnskapsvirksomhet med flere ansatte, sier Oddbjørn Sættem førstelektor ved avd. for økonomi og samfunnsvitenskap på Høg-skolen i Molde.

Full støtte

Faget gir 30 studiepoeng og full støtte fra Lånekassen. Studenter som har fullført en bachelorgrad i regnskap og revisjon  eller i økonomi og administrasjon profilering regnskapsfører kan søke på faget. Men de må ha karakter C eller høgere i gjennomsnitt.

Trygghet

For studentene oppleves det nye faget som en trygghet.

– Det er ikke enkelt å få seg jobb, og vi trenger mengdetrening og øvelse for å bli god. Dette er en kjempemulighet, samtidig som vi fremdeles er under høgskolens «vinger» og føler oss trygge, sier økonomistudent Hege Bell.

– Arbeidserfaring er det vi trenger for å få den kompetansen arbeidsgivere spør etter, sier Silje Eilen Jenset.

Høgskolen står bak den faglige delen, mens praksisbedriften står for veiledningen.

– Hos oss skal studentene få den tiden og den veiledningen de trenger. Studentene kan senke skuldrene og vise hva de kan innenfor kontrollerte rammer. Samarbeidet med Høgskolen i Molde gir en «vinn-vinn» effekt for alle parter, sier Hilde Talseth Vilnes, leder i den lokale ERFA gruppen og controller i Økonomisenteret.

Veien videre

I praksis vil studentene få ulik arbeids-erfaring, og en unik mulighet til å favne bredt faglig sett.

– Med det arbeidsmarkedet vi har i Norge i dag, er tida inne for å tenke nytt. Praksisen skal gi deg en ballast videre – kunnskap skader ikke. Vi er nødt til å være framover lent. Vi må ha med oss ungdommen, for det er de som skal føre stafett- pinnen videre, sier Nistad.

Ser et skille

Økonomistudent Robin Lange har tidligere jobbet med regnskap hos Fjord 1. Det førte til at han så på den teoretiske delen av utdanningen på en helt ny måte.

– Vi ser et klart skille i klassen på studenter som ikke har vært ute i praksis og dem som har vært det. Man ser på oppgavene på skolen på en helt ny måte, og det blir enklere å se sammenhenger. Du trenger å bli utfordret for å forstå, sier han.

Nyskapende

Økonomisenteret og Høgskolen i Molde er begge spente på oppstarten av det nye faget.

– Dette er nytenking og innovasjon. Vi er først ute i landet med et slikt tilbud, og vi skal nå føre teori over i praksis. Dette vil være en stor fordel for næringslivet og en unik mulighet for de som er nyutdannet. Det er veldig viktig å få en fot innenfor i arbeidslivet, sier Eide.