Lindal Reiten i Ålesund KrF anmelder både Dagbladet og avisens kommentator Aksel Braanen Sterri for et innlegg som ble publisert tidligere i uka. Kommentaren har tittel «Religion er en parasitt på den verste delen av menneskehjernen», og du kan lese den hos Dagbladet.

Reiten mener kommentaren bryter diskrimineringslovas paragraf 4 og paragraf 5, som går på diskriminering og trakassering på bakgrunn av blant annet religion.

Aksel Braanen Sterri, som har skrevet kommentaren, er uenig i at innlegget diskriminerer eller trakasserer troende.

– Vranglesning

– Jeg føler det skal mye vranglesning til før en lander på den konklusjonen. Jeg forstår selvfølgelig at det er religiøse som kan oppfatte kommentaren som støtende og føle for å kritisere den, men det er et stort steg fra det til å levere en politianmeldelse, sier han til Rbnett.

– Heldigvis tror jeg ikke det er mange som er enig med Reiten, og jeg tror ikke det er mange religiøse som er interessert i å bruke rettsvesenet til å hindre kritiske ytringer. Det positive med en slik anmeldelse er muligheten til å reflektere over hvor godt det er å leve i et liberalt og åpent samfunn som tillater slike kritiske utsagn.

Maktbruk?

I kommentaren skriver Braanen Sterri blant annet:

«Forekomsten av religion i et samfunn gjør makt mer nødvendig enn det burde være. Religiøse har aldri hatt problemer med å bruke makt for å tvinge gjennom sitt verdisyn på andre. Men skal et sekulært samfunn vinne fram må også religiøse bekjempes med makt».

Dette avsnittet er blant det Reiten reagerer på og trekker fram i sin kritikk.

Tar selvkritikk

– Jeg tar selvkritikk på at enkelte utsagn i kommentaren ikke kommer like klart fram som jeg skulle ønske og at noe kan misforstås. Blant annet dette. Det er selvfølgelig ikke en oppfordring til å bruke makt-midler mot religiøse. I Norge er vi enige om at kun sekulære argumenter skal få plass i den offentlige debatten og at argumenter av typen som «min gud sier dette og dette, derfor må vi gjøre slik og slik» ikke skal påvirke politikk og få plass i offentligheten. Dette er et eksempel på den type maktbruk jeg sikter til her.