En ny undersøkelse viser at mer enn 30.000 hytteeiere i Norge har opplevd brann på nært hold siste tiår, enten i egen hytte, eller på et hyttefelt.

Når nordmenn nå strømmer til hyttene sine i påskeferien, øker også risikoen for brann.

– Brannsikkerhet er ekstra viktig på hytta, siden det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke fram. På hytta må du selv være forberedt på å slokke en eventuell brann, sier Ole Irgens i Tryg Forsikring.

I undersøkelsen som er gjort av Norsk brannvernforening i samarbeid med Tryg, kommer det fram at 7,5 prosent av norske hytteeiere har opplevd brann i egen hytte eller i feltet der hytta ligger i løpet av de siste ti årene.

– Vi ser at mange branner oppstår i forbindelse med bruk av ildsted, samt håndtering av aske fra ildstedet, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Han ber hytteeiere være ekstra påpasselige med brannsikkerheten i påsken, og minner om at røykvarslere og rikelig med slokkeutstyr er viktig. Aske må kastes i ildfaste beholdere og ikke i naturen, og peis og ovn må ikke brukes som tørkestativ.

Tall fra Finans Norge viser at det brant i underkant av 1.000 hytter i fjor. Samlede utbetalinger etter branner i hytter og fritidshus var på 260 millioner kroner.