Høyesterett har nå avsagt dom i saka mellom Eide kommune og partshjelper KS, og Staten ved Arbeids- og velferdsdirektoratet.

Med utgangspunkt i tidligere eideordfører Ove Silseths tilfelle, gjaldt saka hvorvidt kommunen hadde rett på refusjon for forskuttert godtgjøring under sjukefravær for ordføreren. Det rettslige spørsmålet var da om ordføreren var arbeidstaker i folketrygdlovens forstand.

Dommen konkluderer altså med at ordførere ikke har rett til sjukepenger som arbeidstakere, men som frilansere.

Saka startet med at eideordfører Ove Silseth fikk kreft i 2012, og ble sjukmeldt vel tre måneder. Nav ville ikke refundere sjukepengene han fikk fra kommunen. Etter flere runder med Nav og i rettssystemet, bestemte Gulating lagmannsrett i fjor at ordførere er å regne som arbeidstakere – og dermed har krav på sjukepenger ved behov. Staten ved Arbeids- og velferdsdirektoratet gikk videre og anket dommen inn for Høyesterett.

– Høyesterett har nå tatt stilling til dette uklare tolkningsspørsmålet, og det var en nyttig avklaring, sier advokat Gry Brandshaug Dale i KS Advokatene på KS' nettside.

Hun legger til at kommunene som en konsekvens av dommen må la være å forskuttere godtgjørelse under sjukefravær, slik at ordføreren (og andre politikere) kan få utbetalt sjukepengene direkte fra Nav etter reglene for frilansere.

Les Høyesteretts dom i sin helhet her.