Med en armbevegelse som til forveksling lignet en Hitler-hilsen, ankom Anders Behring Breivik rettssalen i Skien. Nå krever massedrapsmannen mildere soning.

Den terrordømte 37-åringen møtte tirsdag morgen offentligheten for første gang siden han for fire år siden fikk dommen på 21 års forvaring. I svart dress og med glattbarbert hode og ansikt vendte Anders Behring Breivik (37) seg mot det fulltallige pressekorpset, hevet høyrearmen og rettet en vannrett hånd mot salen.

Det var tydelig at Breivik ønsket å henvende seg til pressebenken i den provisoriske rettssalen da vaktene hadde tatt av ham håndjernene. Etter en kort diskusjon med fengselsvaktene, hevet den terrordømte 37-åringen høyre arm og rettet en vannrett hånd mot journalistene.

Hilsenen var ikke den samme som Breivik utførte en rekke ganger under 22. juli-saken for fire år siden. I likhet med den hilsningsgesten, synes det som om Breivik også har funnet opp denne nye arm- og håndbevegelsen og tillagt den høyreekstremt innhold. Den har mange tydelige likheter med den ordinære nazihilsenen.

– Vil neppe slippe ut

Det er lite eller ingenting ut fra måten Breivik framsto på som vitner om at han har endret seg siden forrige gang han var i retten. Likevel trakk hans prosessfullmektig, advokat Øystein Storrvik, fram nettopp den tiden som er gått siden pågripelse og dom – og den lange tiden Breivik samlet sett kommer til å sitte fengslet – som viktige grunner til å lempe på restriksjonene rundt høysikkerhetssoningen i Skien.

Dagens regime bryter med menneskerettighetenes forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling og fratar Breivik retten til et privatliv, framholdt han da han holdt sitt innledningsforedrag. Breivik ønsker varige lettelser i regimet, fordi han venter å bli sittende fengslet svært lenge.

– Norske myndigheters plan for Breivik ser ut til å være at han skal tilbringe hele sitt liv i fengsel med særlig høy sikkerhet. Det er et viktig bakteppe for denne saken, sa Storrvik.

Han benektet at Breivik har vikarierende motiver med å trekke staten for retten.

– Denne saken er ikke reist for at Breivik skal få komme tilbake til offentlighetens lys, sa han.

Umenneskelig og nedverdigende

Anders Behring Breivik mener menneskerettighetene er krenket i hele perioden som er gått siden han ble pågrepet 22. juli for fem år siden og fram til i dag. Regimet innebærer brudd på retten til et privatliv og bryter med menneskerettighetenes forbud mot «umenneskelig og nedverdigende» behandling.

* Breivik ble under oppholdene på Ila fengsel utsatt for overdreven bruk av nakenransaking og påsetting av håndjern. Ifølge Breivik selv har han vært igjennom over 800 nakenransakinger uten at det ble gjort funn.

* Den første perioden etter 22. juli var det også utstrakt bruk av håndjern, i praksis hver gang han skulle bevege seg ut gjennom celledørene.

* Det blir lagt svært strenge begrensninger på hans kontakt med andre mennesker. All kontakt med besøkende skjer mens Breivik og den besøkende er atskilt av en glassvegg. Etter at moren var på besøk i 2013, har Breivik ikke hatt kontakt med andre enn profesjonelle aktører og advokater.

* Fengselet leser igjennom og sensurerer Breivik brevkommunikasjon med omverdenen. Det bidrar til bruddet på retten til å etablere relasjoner med andre mennesker, ifølge advokaten.

Storrvik viste til at forsøk med lettelser i soningsregimet i liten grad er forsøkt, dette til tross for at Breivik har hatt en god oppførsel hele tiden i fengselet.