– Det er ikke naivt å si nei til en storkommune. Å peke ut ei retning gjennom et lovlig fattet vedtak er nettopp hva demokratiet handler om. Å beskylde meningsmotstandere for å føre velgerne bak lyset er direkte trist, mener de tre.

Tre alternativ

Bakgrunnen for vedtak som er fattet i kommunestyret er blant annet resultatet av innbyggerundersøkelsen. Flertallet vil gå videre med forhandlinger med Midsund. Alternativt å fortsette som egen kommune. I tillegg blir alternativet med en ny kommune på Romsdalshalvøya lagt fram i den rådgivende folkeavstemningen.

– Vi har ikke på noen måte hoppet av noe utredningsarbeidet om en storkommune. Dette arbeidet er avsluttet, rapporten er levert og lett tilgjengelig for den som ønsker å lese den.

Retningsvalg

De innser at debatten om framtidig kommunestruktur er krevende. Kommunen er bedt om å snevre inn alternativene og velge retning for det videre arbeidet.

Svekkelse

– Vi tror at store kommuner vil føre til en svekkelse av det lokale sjølstyret. En storkommune vil føre til færre lokalpolitikere og større avstand mellom de som styrer og de som blir styrt.

– Lokalpolitikere, medlemmer av eldreråd og ungdomsråd mener dagens lokaldemokrati fungerer godt, dette har sin forankring i delrapport 4 fra Telemarksforsking, påpeker de.

Tjenester

Ifølge regjeringa skulle kommune få flere viktige og interessante oppgaver. De mener det burde vært grundige og gjennomtenkte svar på hva dette gjelder før man starter opp med en så omfattende reform.

– Det blir hevdet at tjenestetilbudet skal bli så mye bedre i en storkommune. Dette stemmer ikke. Ifølge Direktoratet for forvaltning og IKT er det innbyggerne i de mindre kommunene som er mest fornøyd med tjenestetilbudet.

De viser til Kommunebarometerets toppliste, 63 prosent av de beste kommunene har under 5000 innbyggere.

Forhandlinger

Krevende