Fannefjordtunnelen ble kvelds- og natte stengt 5. januar i fjor – til store protester. Fredag ble arbeidet avsluttet og nå er den nyoppussete vegen mellom Fastlands-Molde og Bolsøya klar for fri ferdsel hele døgnet – hele uka.

– Jeg tror vi kan si at det har gått bedre med omkjøringene enn mange hadde fryktet. Det skyldes i hovedsak at vi har hatt trafikanter som har fulgt til de rådene vi ga, og at vinteren kanskje har vært av det snille slaget, sier prosjektleder Torbjørn Vatnehol.

Åpen for trafikk

– Vi hadde overtakelse av tunnelen fredag kveld, og i forbindelse med dette hadde vi en kortere stenging på grunn av en mangelliste som skulle gjennomgås, sier Vatnehol.

Men litt over klokka 21 fredag kveld - flere måneder etter den opprinnelige planen - ble tunnelen endelig åpnet for trafikk hele uka uten noen restriksjoner og det var klart for uhindret biltrafikk begge veger.

– Er dere helt ferdig med tunnelarbeidet?

– Det gjenstår noe pussarbeide ved tunnelåpningene. Dette er arbeide som ikke vil få noen konsekvenser for trafikkavviklingen og arbeidet skal gjennomføres litt seinere.

– Nå venter mange på at tunnelarbeidet skal flyttes til Innfjordtunnelen og Måndalens-tunnelen. Blir disse tunnelene seende lik ut som Fannefjordtunnelen?

– Det er ikke jeg som er prosjektleder for disse to tunnelene, men for publikum og trafikantene tror jeg det vil se ganske likt ut.

– Men når finpussen ved tunnelåpningene er unnagjort, da er dere helt i mål?

– Vi har noe asfaltarbeide som skal gjennomføres til våren.

– Hvorfor kan ikke dette gjøres unna nå, slik at alt er ferdig?

– Det skyldes to årsaker. Det ene er at det er umulig å få tak i riktig type asfalt på denne tida av året. Asfaltverkene stenger som regel omring juletider og starter opp igjen når det blir varmere i været. I tillegg er vi avhengig av en høgere temperatur inne i selve tunnelen når asfalten skal legges, sier Torbjørn Vatnehol i Statens vegvesen.

Fartskontroll

Tunnelbyggerne har også planlagt for behovene fremover når tunnelen ble pusset opp.

– Den nyoppussete tunnelen kan kanskje friste noen til å kjøre enda fortere gjennom den. Kommer det automatisk fartsmåling i tunnelen?

– Det er ingen bestilling for dette nå. Men vi har klargjort tunnelen for at det kan monteres automatisk trafikkovervåking ved et seinere tidspunkt, avslutter Torbjørn Vatnehol.