29. februar drar politioverbetjent Vebjørn Bale (45) fra Rauma til Middelhavet for å bli nestkommanderende styrkesjef om bord i "Siem Pilot". Fartøyet som norske myndigheter har plassert der for å delta i vaktholdet av Schengen yttergrense  - styrt av EU-organet Frontex – også kalt Operasjon Triton.

- Det er en spennende tjeneste og en utfordrende jobb som skal utføres, sier Vebjørn Bale i en pressemelding fra politiet.

- Vi skal patruljere området mellom Italia og Libya og i utgangspunktet er det  grensekontroll ved Schengen sin yttergrense som er politiets oppgave.  Men med den strømmen av flyktninger i små farkoster som har satt kursen mot Europa det siste halve året, er vår oppgave like mye å være aktive deltakere i redningsoperasjoner, sier sogningen som til daglig arbeider som innsatsleder ved Felles operativ enhet i Nordmøre og Romsdal.

I slutten av februar reiser han altså til nedover til basen på Sicilia. Sammen med styrkesjef Geir Hilmarsen fra Trondheim  skal han være der noen dager og gjøre forberedelser før de ni øvrige norske polititjenestemennene i gruppa kommer.

Så blir det fem ukers tjeneste i Middelhavet, 10 dager fri før han er tilbake i jobben som innsatsleder. Etter to måneder heime, venter fem uker på "Siem Pilot". Planen er at hvert mannskap skal ha tre turer ut, foreløpig har norske myndigheter avtale med Frontex fram til sommeren. Det ventes en avklaring om videre engasjement i løpet av første halvår.

Norge har til enhver tid tre team med 11 polititjenestemenn knyttet til "Siem Pilot". I tillegg er det personell fra Kystvakta.   Det er politiet som har den operative ledelsen av oppdraget.