– Jeg er sikker på at vi i fellesskap kan og skal kunne finne fram gode og ønskelige attraktiviteter og satsingsområder om dette blir aktuelt. Men det vil ikke være riktig av meg nå å foreslå noe på dette tidspunktet, sier ordfører Bernhard Riksfjord (Ap) i Aukra.

– Men mitt standpunkt er som tidligere. Det skal ikke være noen tvil om at alle på Ona, Orten og Sandøya skal være velkommen om de ønsker å bli en del av Aukra kommune og Romsdal.

På høring

Muligheter for grensejusteringer mellom kommuner er ute på høring. Dette kan også bli høgaktuelle løsninger ved endring av kommunegrenser, blant annet der Ona, Orten og Sandøya vil løsrive seg fra Sandøy kommune og søke over til Aukra.

– Er Aukra fortsatt positivt innstilt til å ta til seg de tre øyene om det på nytt skulle bli aktuelt?

– Jeg er overbevist om at kommunestyret har samme holdning som meg når det eventuelt skulle bli ei sak. Mitt standpunkt ligger også innenfor det som vi alle liker å framheve, vi kan i dette tilfellet etterleve demokratiet på en god måte.

Sterkt ønske

– Når alle innbyggerne derfra ønsker ei slik løsning, skal vi lytte. Vi må etterleve den demokratiske retten som vi alle ser opp til og setter høgt.

– Hva vil dette innebære av utfordringer – både for dem som bor på øyene og for Aukra kommune som eventuelt skal ta over?

– Jeg føler meg sikker på at vi med et godt og konstruktivt samarbeid på alle plan skal finne gode løsninger på de utfordringene som måtte komme. Utgangspunktet kan vel ikke være bedre. Det er «hit» de ønsker seg. Vi må planlegge til det beste for oss alle.

Formaliteter

Ordføreren er tydelig på at de nødvendige formalitetene som kreves må først på plass.

– Er et potensial for reiselivssatsing og tilgang på gode havområder viktig for Aukra?

– Nå er dette fortsatt hypotetisk. Men skulle det bli en realitet, må vi i en god og harmonisk atmosfære finne ut hva som er verdt å satse på.

 – Hva med kommunikasjoner, pleie/omsorg og skoletilbudet? Tekniske tjenester, beredskap og økonomi?

– Når det gjelder kommunikasjoner er vi avhengig av gode ferje- og kollektivtilbud, uavhengig av tilhørighet. Der har vi et felles mål og ønske om å kunne forbedre det meste på dette området.

– Når det gjelder det kommunale tjenestetilbudet og ulike oppgaver skal vi på alle nødvendige områder få dette utført på en tilfredsstillende til god måte. Det forefinnes og gjennomføres tiltak og kommunale tilbud på disse områder også i dagens situasjon på Ona, Orten og Sandøya.

– Hvordan ser du for deg ei utvikling og hvor ligger potensialet ved å overta øyene?

– Vil sette trivsel, tilhørighet og samarbeidsvilje veldig høgt. Men nå må vi avvente til realiteten i denne saka er på plass, før ønske og programerklæringer blir framført. Men jeg er sikker på at dette kan og skal vi sammen kunne få til på en god og fordelaktig måte, når vilje, positivitet og felles ønske om trivsel og utvikling er sammenfattet fra oss alle.

– Tilhørighet, kontakt og felles forståing både kulturelt og yrkesmessig har vi hatt gjennom generasjoner. Det gjør det lettere å være konstruktiv og samarbeidsvillig på mange områder, enten man er bosatt på Ona, Gossen eller i Julsundet. Vi heier på Molde FK, besøker jazzfestivalen og liker Romsdalsmuseet som noen eksempel, sier Riksfjord.