En pensjonert russer bosatt i Estland, fengsles i ti måneder for brudd på reglene for innreise til Norge.

Jobbet litt i Norge

Mannen kjøpte en fabrikk i Norge i 1996, og reiste etter dette fram og tilbake mellom Norge og Estland. Han kjøpte da også en bolig i Norge han kunne bruke mens han var her.

For cirka fem år siden ble han oppsøkt av en lensmann som ba ham redegjøre for livssituasjonen sin. Han forklarte at han var i Norge for sesongarbeid. Dette ble tolket slik at han bodde i Norge, og i etterkant ble det satt i gang en prosess med utvisning med vedtak fra UDI og UNE.

Mannen har ikke på noe tidspunkt hatt noen formell arbeidstillatelse i Norge, men har likevel hatt skattekort og har betalt skatt.

Reiste hjem igjen

Etter at han mottok siste vedtak fra UNE i fjor vår, dro han hjem til Estland. Vedtaket sa at han var utvist og ilagt et innreiseforbud på fem år. Han skjønte at han ikke lenger kunne bo og arbeide i Norge.

Han skjønte imidlertid ikke at et innreiseforbud ville gjelde all type innreise.

Derfor dro han og en kamerat til Romsdal en dag i januar i år. De skulle bare være her et par dager, forklarte han.

Burde ikke vært tvil

Romsdal tingrett mener på sin side at vedtaket fra UNE ikke burde åpne for noen tolkning i så måte. Innreiseforbudet på fem år må forstås slik «at han ikke kan reise tilbake til Norge i løpet av denne tiden», heter det i dommen.

Dersom han var i tvil om dette, burde han rådføre seg med advokat, mente retten. Det ble ikke gjort. Retten mente dermed at han har utvist grov uaktsomhet. I formildende retning ble det lagt vekt på at han hadde erkjent straffeskyld.

Dermed endte Romsdal tingrett med å dømme mannen til fengsel i ti måneder, det samme som påtalemyndighetene hadde foreslått. Mannen får varetektsfradrag på 31 dager.

Retten ble ledet av dommerfullmektig Ole-Magnus Kristiansen.