Det er Tidens Krav (krever innlogging) som bringer innholdet i den avtalen som de såkalte 7k - sju nordmørskommuner - så langt har kommet fram til.

Fredag møtes de igjen til forhandlinger: Gjemnes og Tingvoll, Kristiansund og Aure, Averøy, Halsa og Smøla. (Smøla skal trekke seg ut, men vil ikke gjøre det før kommunestyret har gjort vedtak om dette, skriver tk.no)

På møtet skal de involverte kommunene jobbe videre med utkastet til en intensjonsavtale "som foreløpig betegnes som en kladd," skriver TK.

Fire hovedgrunner

Dokumentet lister opp de fire viktigste grunnene til å slå seg sammen:

  • Bedre og mer helhetlig samfunnsutvikling.

  • En sterkere påvirkningskraft regionalt.

  • Realisering av viktige samferdselsprosjekter.

  • Større fagmiljø, som i neste omgang kan levere bedre tjenester til innbyggerne.

Humor og delingskultur

Intensjonsavtalen lister også opp hvordan kulturen i samarbeidet skal være. Det skal være preget av "ærlighet, raushet (lyttende), integritet, åpenhet, humor og god tone deltagerne imellom, delingskultur og på målene for den nye kommunen," skriver Tidens Krav.

Dokumentet tar også opp hvordan man kan unngå å svekke lokaldemokratiet. På det punktet nevnes flere element: et kommunestyre større enn det største i dag; lokalmiljøutvalg; og kommunedelsutvalg.

Det legges også vekt på at tjenester ut til publikum skal driftes videre der de er, mens lederleddet kan samordnes. Mens kommunesenteret naturlig nok blir lagt til Kristiansund.

Høy kompetanse - robuste miljø

Avtalen så langt understreker også det som er ett av de viktigste målene med kommunereformen:

«Et sentralt mål for ny kommune er høy kompetanse og robuste kompetansemiljøer innen hvert tjenesteområde. Kommunen må være attraktiv for de ansatte. Ingen ansatte skal derfor miste jobben som en direkte følge av opprettelse av en ny kommune.»