Fræna kommune får et overskudd på ca 14 millioner kroner for 2015. Det skriver kommunen i en pressemelding som ble sendt ut onsdag morgen. Nå skal kommunen ut av Robek-registeret i løpet av våren.

- Den underliggende driften i Fræna kommune er god, og hele organisasjonen har bidratt til å skape det sterke resultatet, sier rådmann Anders Skipenes.

Han orienterte kommunestyret om at Robek-exiten 1. februar.

Tungt i mange år

Fræna kommune har slitt tungt økonomisk gjennom mange år. Kommunen har i to perioder på til sammen 11 år vært registrert i Robek-registeret de 15 årene denne ordningen har eksistert. Det viktige vedtaket om innføring av eiendomsskatt fra 2014 samt stram økonomistyring, har bidratt til at kommunen nå får tilbake full styring med egen økonomi.

- Den viktigste forutsetningen for å kunne levere et godt resultat, er en organisasjon som er i stand til å levere gode tjenester til innbyggerne innenfor de rammer som bevilges i budsjettet. Dette har alle enheter i kommunen etterlevd på en imponerende og betryggende måte, sier rådmannen.

Urolig for 2016

Usikkerheten som en i fjor sommer hadde knyttet til skatteinngangen for resten av året, slo ikke til.

- Jeg er glad for dette. men jeg er samtidig urolig for hvordan kommunens skatteinngang utvikler seg utover i 2016.

- Mange innbyggere i Fræna er sysselsatt i næringer som preges av det store fallet i oljepris, og kommunen bør være forberedt på å måtte leve med lavere skatteinntekter fremover, sier Skipenes.

Lavere pensjonskostnader

Resultatet i Fræna ble også godt hjulpet av at kommunen fikk lavere pensjonskostnader enn det var tatt høyde for i budsjettet. Dette er en post en normalt sett ikke har full oversikt over før året er omme, og vil også kunne slå negativt ut. Fræna kommune fikk i tillegg en noe bedre avkastning på kommunens kraftfond enn utviklingen på sensommeren tydet på.

Rådmannen understreker at kommunens farvel til Robek-statusen isolert sett ikke innebærer at en får mer å rutte med.

- Kommunepolitikernes vilje og evne til å gjøre nødvendige – og ofte krevende prioriteringer og vegvalg, utfordres spesielt nå når kommunen har gjenvunnet egen handlefrihet. Vegen tilbake til Robek kan være kort. Dette har en sett tidligere både i Fræna og i andre kommuner, sier Andres Skipenes.