Borgerlisten (BL), Sp og SV ville på formannskapsmøte tirsdag utvide innbyggerundersøkelse til minst tusen personer.

– Tøvete detaljer, svarte ordfører Torgeir Dahl, som begynner å få det travelt.

– I denne prosessen er psykologi viktig. Der har Molde noe å gå på, sa Terje Tovan (Borgerlisten, BL) og viste til viktigheten av at bykommunen Molde holder demokratiet høgt når de vil smelte sammen med nabokommunene.

Enige om Romsdal

Da vegen videre for Romsdalshalvøya ble vedtatt i formannskapet tirsdag, ville BL, SV og Sp heller ha en folkeavstemning enn den foreslåtte innbyggerundersøkelsen.

Blir det sistnevnte, bør den i så fall omfatte minst tusen personer, foreslo partiene, som kun fikk støtte fra Frp her. Dermed falt forslaget.

– Det finnes fagfolk som kan dette med et representativt utvalg. Det skal vi ha respekt for. Noe annet er tøvete, sa ordfører og ROR-leder Dahl om forslaget om å detaljstyre undersøkelsen.

– Ikke tøv

NIVI analyse spurte 617 moldenserne i mai i fjor. Meningsmålingsbyrået Opinion anslår behovet for 600-1.000 personer med Moldes folketall.

– Det er ingen grunn til å bruke ordet «tøvete». Den stilen bør vi ikke ha i formannskapet i Molde, svarte Tovan, men Dahl holdt på betegnelsen sin.

– Nå må vi se framover og følge tidsskjemaet, påpekte Dahl, som la til at det er det samme for ham om 600 eller tusen blir spurt, så lenge det er representativt utvalg.

Kommunestyret har allerede vedtatt at Molde går videre med alternativet Romsdalshalvøya.

Forslag til intensjonsavtaler skal foreligge innen 1. april 2016.

– Redde?

SV lurte på om posisjonen var redde for motstanden som eventuelt lå i forslaget.

– Det er rart, for slik bruker det ikke å være i bykommuner. Jeg ønsker å ha folket i ryggen i dette, sa Kim Thoresen-Vestre (SV).

– Vi frykter ikke innbyggerne. Det har allerede vært en innbyggerundersøkelse, som viser at de er for, svarte Dahl og viste til NIVIs undersøkelse.

Forstår skepsis

På spørsmål om Molde har noe å hente på psykologi overfor nabokommunene, sier Dahl at flere stemmer i debatten er viktig.

– Jeg var nylig på møte i Eide, og jeg forstår at de lurer på hvordan dette blir for dem. Moldes rolle er nok ikke så komplisert. Det er mer interessant når flere stemmer i nabokommunene kommer fram, sier Dahl til Romsdals Budstikke.

– En folkeavstemning vil være sårbar på grunn av oppmøtet. Den kan mobilisere kun ytterpunktene, sier Dahl.