Det er Opdalingen som forteller at middelalder-ski i storfilmen Birkebeinerne, med premiere 12. februar, er laget av skimaker Endre Hals. Hals er fra Molde, men bor og jobber på Lønset, ved inngangen til Storlidalen i Oppdal.

Endre Hals sier til Opdalingen at han laget fire par ski anno 1200-tallet:

– To av dem ble brukt i filmen, mens et tredje par var innkjøpt av filmselskapet som reserveski.

Det fjerde paret er prototypen som Endre eier sjøl, men som han låner ut til kulturhuset på Opdal der Birkebeinerne snart skal vises.

Til avisa forteller Hals hvordan det har seg at han fikk ski-oppdraget:

– Det var gjennom Field Productions AS, som har ansvaret for skidelen i filmen. De kjente meg fra før, og ga meg mulighet til å gi inn anbud til filmselskapet Paradox, som produserer filmen.

Bedrag

Endre Hals-skia ser ut som de er fra middelalderen, men det er et bedrag. "Skiene er topp moderne, med poppelkjerne, eik, plastsåle og stålkanter," skriver Opdalingen.

– Det er til og med montert moderne telemarksbindinger på skiene som benyttes i filmen, godt kamuflert av en gammeldags reimbinding, sier Hals.

Flyktet med kongssønnen

Bildet over er hentet fra filmtraileren. På bildet flykter birkebeinerne, i 1206, med den lille kongssønnen Håkon Håkonsson til birkebeinernes hovedsete, Nidaros i 1206.

Håkon IV ble født i 1204, og var konge fra 1217 til 1263.