En romsdaling i begynnelsen av 20-åra ble fredag dømt til 45 dagers fengsel, 50.000 kr i bot, og tap av førerkortet for alltid i Romsdal tingrett.

Mannen var høsten 2015 i Oslo og festet. På festen inntok han i løpet av natta amfetamin, hasj, og tabletter med ulike narkotiske virkestoffer.

Neste dag, søndag 1. november, følte han seg i fin form, satte seg i bilen sin sammen med en passasjer, og kjørte de rundt 500 kilometrene heim til Romsdal.

Valgte Vistdalsheia

Da han kom til ferjeleiet på Åfarnes, bestemte han seg for å kjøre via Vistdalsheia, både fordi han manglet penger til ferja, og fordi han måtte vente en stund på neste.

I Vistdalen forlot passasjeren bilen. Da føreren skulle snu, ble han sittende fast i en avkjørsel. Han kom seg løs etter en liten stund, men ikke lenge etter møtte han på politiet.

Tilsvarte 1,2 i promille

Blodprøva slo ut på ulike narkotiske stoff, som tilsvarte en promille på 1,2.

Det kom også fram at mannen hadde fått tak i disse stoffene på ulovlilg vis.

Tilsto alt

Den unge romsdalingen tilsto alt. Dermed kunne saka kjøres som rettslig avhør og tilståelsesdom i Romsdal tingrett. Det sparer domstolen for utgifter, og ble regnet i formildende retning.

Det var imidlertid skjerpende at kjøreturen i narkorus var så lang, ca. 500 km fra Oslo til Vistdalen.

Fengsel, bot, og tap av førerkort

I tråd med rettspraksis, ble mannen dømt til 45 dager i fengsel, 50.000 kroner i bot, og dessuten til tap av førerkortet for resten av livet.

Boten var høyere enn påtalemyndighetens forslag, som var 37.000 kroner og tilsvarte mannens månedslønn.

Dømt for ruskjøring tidligere

Grunnen til at domfelte mister lappen for alltid, er at han ble dømt for promillekjøring så seint som i 2012. Når man dømmes for ruskjøring innen fem år etter tilsvarende dom, skal man miste lappen for alltid.

I tingretten sa mannen at han har skjerpet seg og sluttet med narkotika. Han vurderer nå om han vil anke dommen.

Mannen, som er singel og uten forsørgeransvar, ble for øvrig i 2011 dømt for heleri.

Dommer i saka var sorenskriver Svein Eikrem, mens Inger Helene Midthaug var rettsvitne.