Rundt juletider opplevde Høgskolen flere fortvilte arbeidsledige som kontaktet dem for å melde seg som emnestudenter. Svaret var imidlertid nei, fordi fristen gikk ut 15. desember. Pågangen gjorde imidlertid at Høgskolen snudde seg rundt og utvidet fristen til 17. januar.

Doblet søkertallet

Nå er det klart at mange grep muligheten til å melde seg som emnestudenter: antallet på 97 søkere før fristen, ble nøyaktig doblet før den nye fristen gikk ut - til 194.

Emnestudenter får en generell tilgang til å plukke enkeltemner fra et stort antall enkeltfag som inngår i de ulike studiepakkene.

Rektor ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, er glad for pågangen:

- Det er alltid slik at det er viktig for Høgskolen å få så mange søkere som mulig, sier han.

Hvem søkerne er, har de ikke satt opp noen oversikt over.

- Hva slags emner har de søkt på?

- Ca. 20 har søkt om å få ta emner på masternivå. Disse må ha bachelor eller master fra før. De har valgt emner som kontraktsjus, prosjektledelse, innovasjon og omstilling, ledelse av verdikjeder. Generelt går det i logistikk og ledelsesfag.

Resten, sier rektoren, får en generell tilgang, så kan de velge hvilke emner de tar. For disse vurderes bare om de har studiekompetanse, så skolen har foreløpig ikke oversikt over hvilke emner de har valgt.

- Hvordan har tilbakemeldingene vært på utvidet frist, bortsett fra søknadene i seg sjøl?

- Vi har fått mye positiv tilbakemelding fra studentene. Vi ringte jo også opp igjen de som hadde henvendt seg og fått negativt svar først. De ble veldig glade for det.

- Ser du for deg økte søkertall i tida framover, når flere blir arbeidsledige?

- Ja, det tror jeg vi kan si. Når ledigheten går opp, øker søkertalla til høgere utdanning, slik har det vært historisk.

2.500 studenter

For vårsemester er antall studenter ikke klart ennå. Men tallet for høstsemesteret var 2.500 studenter.

- Vi har hatt flere studenter tidligere. Når søkertalla fra samordna opptak kommer, regnes prosenter opp og ned. Men det viktige er hvor mange som faktisk sier ja til studieplass, møter opp og betaler semesteravgiften. For oss har det tallet vært mer positivt enn søkertallet de siste åra, sier Gammelsæter.