Riksteatret åpner Shakespeare-året 2016 med en ny versjon av «En midtsommernattsdrøm», signert regissør Jo Strømgren. På rollelisten står blant andre Eldar Skar.

Rett på scenen

– Dette er min første produksjon med Riksteatret. Det er helt fantastisk å være med på. Vi skal på turné til 50 steder, også til Molde, forteller Eldar Skar, som har rolle både som Tesevs – tidligere soldat, nå aldrende fyrste – og Oberon, konge av underverdenen – i Shakespeare-klassikeren fra 1595.

– Hvordan blir det å stå på scena på Teatret Vårt igjen?

– Det gleder jeg meg veldig til. Det er en stund siden jeg sist spilte der. Det er ei veldig god scene, og vi skal gjøre to forestillinger under teaterfesten i mars, forteller Skar.

Verdens mest spilte komedie

Med i ensemblet er også andre kjente tv-fjes; Ine Marie Wilmann (aktuell i filmen om Sonja Henie), Nader Khademi (Mammon på NRK), Helle Haugsgjerd (Mammon), Ingvild Holthe Bygdenes (kommer i Monster på NRK), samt Henriette Faye-Schjøll, Hanne Skille Reitan, Ester Marie Grenersen  og Jo Adrian Haavind.

Felles for alle er at de er at de gikk ut på samme kull på Teaterhøgskolen og går under navnet «Fjerdeklasses produksjoner».

Teatersjef Tom Remlov er snar med å understreke at han ikke har vært ute på kynisk jakt.

– Jeg inviterte med unikumet Jo Strømgren som regissør. Vi diskuterte hvordan vi skulle besette stykket. Forestillingen handler om en teatertrupp, og nå har vi fått med en trupp som allerede er der, som har et kunstnerisk samliv fra før. Det er en drømmesituasjon, sier Remlov, som ikke hadde sett Eldar Skar i Okkupert før han ble hyret inn.

– Men den rollen, som er usedvanlig krevende, løste han meget bra, sier Remlov.

– Hvorfor valgte du nettopp En midtsommernattsdrøm i Shakespeare-året?

– Det er verdens mest spilte komedie. Vi snakker 400 års suksess. Dessuten er den forrykende morsom!

– Hva kan publikum i Molde forvente når dere kommer i begynnelsen av mars?

– Det blir en forrykende festkveld, frekk og løssluppen. Og ganske sexy.

Nakendans med fikenblad

Eldar Skar mener det er en fordel  å kjenne hverandre godt fra før.

– Vi er vant til å jobbe sammen, og hundre prosent trygge på hverandre, forteller Skar.

Av tidligere Shakespeare-erfaring har han Hamlet fra Teatret Vårt.

– Men dette blir noe helt annet. Lettbeint, morsomt og noe kaotisk, forteller han.

– Hva handler En midtsommernattsdrøm om?

– Det evige spørsmålet om hva kjærlighet er. Hva gjør kjærlighet med oss? Og de negativene sidene ved det. Fortapelsen og sjalusien. Menneskene i stykket blir påvirket av underverden. Det kan tolkes som følelseslivet vårt, sier Skar.

– Jo Strømgren er regissør; det betyr kanskje dans på scena?

– Ja, det var ikke helt overraskende. Og veldig gøy. Heldigvis blir jo ikke vi sett på som dansere, sier Skar, og legger til:

– Strømgren er på ingen måte en klassisk regissør. Han er utrolig god på timing. Og han får oss til å danse i nakendrakter, med sånt blad foran edlere deler. Men med masse humor, sier Skar.