Ei gruppe ressurspersoner nedsatt av Helse Møre og Romsdal har startet diskusjonene om hva slags tilbud det skal være i et lokalmedisinsk senter i Kristiansund når det nye fellessjukehuset på Hjelset tas i bruk.

Ordre fra helseministeren

Da helseminister Bent Høie (H) bestemte at fellessjukehuset skal bygges på Hjelset, sa han samtidig at det skal være et godt poliklinisk tilbud i Kristiansund.

– Hva er et godt poliklinisk tilbud? Det har vi startet diskusjonen om. For å få diskusjonene i gang, har vi skissert flere alternativ, forteller prosjektleder Merete Hagbø til Romsdals Budstikke.

Hagbø er sammen med Astrid Johanne Brandshaug prosjektledere for sjukehuset SNR, som omfatter Hjelset og et lokalmedisinsk senter i Kristiansund.

I skissene som ble sendt ut til hovedgruppa som skal gi innspill til prosjektledelsen, var det satt en minimumsløsning på 300 kvadratmeter for et lokalmedisinsk senter i Kristiansund, mens maksimumsstørrelsen var skissert til 7.000 kvadratmeter.

Administrerende direktør Espen Remme i Helse Møre og Romsdal signaliserer på helseforetakets nettsider at de minste alternativene for areal i Kristiansund er utelukket.

Arealene krympes

Det nye fellessjukehuset på Hjelset var opprinnelig tenkt med et areal på rundt 70.000 kvadratmeter. Slik planleggerne tenker nå, er arealet krympet.

– Det skisseres et areal på Hjelset på 57.000 kvadratmeter eller deromkring. Arealbehovet avhenger naturligvis av hva som skal være av innhold i det nye sjukehuset. Tilsvarende er det for et lokalmedisinsk senter i Kristiansund. Innholdet avgjør behovet for areal, forklarer Merete Hagbø.

På tur til Stavanger

Den 20 personer store arbeidsgruppa – hovedgruppa – hadde sine første diskusjoner om innholdet i tilbudet i Kristiansund sist uke. Da var gruppa også på befaring til Stavanger for å se hvordan det fungerer med å ha dagkirurgi på Hillevåg, i samspill med det øvrige sjukehuset i Stavanger. Arbeidsgruppa besøkte også et lokalmedisinsk senter i Egersund.

– Hva er det hovedgruppa skal diskutere den nærmeste tida?

– Vi må se på hvilke kriterier som skal legges til grunn når tilbud skal plasseres, og omfanget av tilbudene. Skal vi komme fram til gode løsninger, må vi ha et godt grunnlag å diskutere ut fra. Vi må få fram ulike alternativ. For eksempel: Har vi store nok fagmiljø? Hvor stort volum av pasienter har vi? Hvilke trender i behandlinga ser vi? Hele tida må vi ha i tankene hva som er til det beste for pasientene i Nordmøre og Romsdal, sier Merete Hagbø.

I dagens bygg eller i nybygg?

Når det gjelder Kristiansund, skal det i løpet av våren avgjøres om et lokalmedisinsk senter skal holde til i bygget der Kristiansund sykehus holder til, eller om det skal bygges nytt i Kristiansund.

Hovedgruppa, som er i gang med diskusjonene, skal ikke ta avgjørelsene om hvilke tilbud som skal plasseres hvor, men gi råd til prosjektdirektør Bjørn Remen og hans styre samt til direktør Espen Remme.

Rapporten om hva fellessjukehuset på Hjelset og det lokalmedisinske senteret i Kristiansund skal inneholde, skal foreligge i juni. Prosjektene skal deretter kvalitetssikres.

Endelig vedtak om innhold og størrelse på byggene gjøres av styret i Helse Møre og Romsdal i desember i år.