Gressbrannen på Valderøya natt til første nyttårsdag, sett fra Ålesund med bybebyggelsen i forgrunnen. (Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix)

Gressbrannen på Valderøya natt til første nyttårsdag, sett fra Ålesund med bybebyggelsen i forgrunnen. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Stian Farstad ved Molde brann og redningstjeneste. (Foto: privat)

Stian Farstad ved Molde brann og redningstjeneste. Foto: privat

Nyttårsraketter og fyrverkeri over Oslo Havn og Aker Brygge sett fra toppen av Oslo Rådhus ved midnatt nyttårsaften. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

Nyttårsraketter og fyrverkeri over Oslo Havn og Aker Brygge sett fra toppen av Oslo Rådhus ved midnatt nyttårsaften. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Vil forby privat oppskytning av fyrverkeri

Fyrverkeri startet en rekke branner i vårt fylke, brannsjefen i Kristiansund vil forby privat oppskytning.

Brannsjefen i Kristiansund ønsker å forby privat oppskytning av fyrverkeri etter et titalls branner på Nordmøre i natt. Alle trolig forårsaket av fyrverkeri.

- Det burde ikke være tillatt med privat bruk av fyrverkeri. Vi har gode erfaringer med felles oppskytning i Kristiansund. Det er både sosialt, og et bedre fyrverkeri enn man får til privat, sier brannsjef Kjell Inge Mathisen til Tidens Krav (krever abonnement).

- Flere fordeler

Stian Farstad ved Molde brann og redningstjeneste, som var befalsvakt nyttårsnatta, forteller at en ordning med offentlig arrangert oppskytning gir flere fordeler.

- Ikke bare reduserer vi risikoen for branner, som vi vet skjer hvert år, men også sjansene for øyeskader og andre typer skader i forbindelse med privat oppskytning. Vi kunne også fått finere fyrverkeri. Profesjonelle kan ta i bruk fyrverkeri av klasse fire, som gjerne er finere enn de typene man får tak i til privat bruk.

30 branner

110-sentralen i Møre og Romsdal har meldt om rundt 30 branner i vårt fylke nyttårsnatta. I Romsdal slapp vi billig unna, med kun tre-fire rapporterte branner. To av dem ble slukket uten behov for hjelp fra brannvesenet.

- I vårt område gikk det rolig for seg, en lyngbrann på Eidsvåg var det eneste, men det brant godt rundt oss på alle kanter, sier Farstad.

Verst gikk det på Valderøya hvor en kraftig brann førte til at rundt 20 personer måtte evakuere.

Kraftig brann - 20 evakuert

Over 20 måtte evakuere ved kraftig brann i terrenget på Valderøya.

- Hvorfor slapp vi unna med så få branner? Var vi rett og slett bare heldige?

- Det vi vet er at det var litt kraftigere vær, spesielt på Sunnmøre, så vinden kan ha blåst vegetasjonen litt tørrere der. Vi hadde jo også litt regn på nyttårsaften. Så kan det selvfølgelig også bare være at vi var heldige.

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Nyheter

Raumarevyen åpner tunnel

Vegvesenet hjelper revyen med ekstra kolonnekjøringer.

ESA godkjenner støtte til Hurtigruten

EFTAs overvåkingsorgan ESA godkjenner milliardkompensasjonen som Norge betaler til Hurtigruten. 

– Hvor mye skal vi tåle?

Geitebonde og osteprodusent Stein Brubæk er sterkt imot deponiplanene på Raudsand

Ba om å bli tatt seriøst

Harald Storvik i Bergmesteren Raudsand AS orienterte skeptisk Gjemnes kommunestyre.

Her er artistene til Alexandraparken

Moldejazz med nytt artistslipp i dag.

– Alexandraparken blir ikke dårligere i år

Havnevesenets nybygg står ferdig i juni - det får konsekvenser for hvordan Moldejazz kan rigge sin arena i Alexandraparken.