Dette er andre gang personen har begått et slikt tyveri. Vedkommende har innrømmet å ha stjålet morfin, Sobril-tabletter og Targiniq-tabletter fra arbeidsplassen sin, et omsorgssenter i Molde. De stjålne legemidlene er potensielt avhengighetsskapende.

Morfinen var ifølge dokumentasjon Rbnett har fått tilgang til, trukket ut av ampullene med sprøyte, og erstattet med annen væske - muligens saltvann.

Tyveriet ble både gjennomført og oppdaget i september 2015.

- Risiko for pasientsikkerheten

- Tyveri av vanedannende legemilder fra arbeidsplassen representerer et grovt tillitsbrudd overfor både arbeidsgiver og kolleger, og bidrar til å svekke samfunnets tillit til (...) og helsevernet generelt, heter det i Fylkesmannens vurdering av saken.

- I tillegg vil det å trekke morfin ut av ampullene og erstatte den med annen væske medføre risiko for pasientsikkerheten, da pasientene i kritiske situasjoner vil bli tilført noe annet enn de nødvendige legemidlene.

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal forklarer at det var mistanke om svinn i medisinrommet ved omsorgssenteret, og at det ved en ekstra nøye kontroll fra kommunens side ble oppdaget små hull i ampullene som skulle inneholdt et legemiddel. Det ble fort slått fast at dette legemiddelet var fjernet fra beholderen.

- Dette er vesentlig informasjon i denne saken, fordi måten tjuveriet er gjennomført på har satt pasientens sikkerhet i fare, noe vi ser svært alvorlig på, sier han til Rbnett.

Ikke første gang

Saken har blitt sendt til Statens helsetilsyn, som har varslet om at de vurderer å suspendere personens autorisasjon fram til saksbehandlingen er fullført.

Personen som har innrømmet forholdet ble oppdaget på grunnlag av datalister over dørpasseringer på arbeidsplassen. I politiavhør ble personen også konfrontert med funn av fingeravtrykk på ampullene der innholdet var erstattet med annen væske.

Dette er andre gang personen har begått et slikt tyveri. Ved en tidligere anledning har Statens helsetilsyn tilbakekalt personens autorisasjon for et lignende lovbrudd. Autorisasjonen ble gitt tilbake så sent som i 2014. Helsetilsynet skal nå skal vurdere om det er grunnlag for en ny administrativ reaksjon overfor vedkommende.

- Hvordan kan man få tilbake autorisasjonen etter at et sånt tyveri er begått?

- Det er det Helsetilsynet som vurderer i hver enkelt, konkrete sak, avhengig av alvorlighetsgraden i det forholdet. I denne situasjonen vurderte Statens helsetilsyn at helsepersonellet kunne få tilbake autorisasjonen, sier Innerdal.

Saken er ferdig etterforska hos politiet, men saken er ikke påtaleavgjort, opplyser Kjell O. Moen, etterforskningsleder ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Assisterende fylkeslege Cato Innerdal ser svært alvorlig på saken. Foto: Erik Birkeland