Domstoladministrasjonens arbeid med å slå sammen mindre tingretter til større enheter skal avsluttes. Det sier parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, til Sunnmørsposten.

– Vi ønsker å skape ro rundt situasjonen for tingrettene. Et flertall på Stortinget gir nå beskjed om at vi ikke ønsker flere sammenslåinger, sier han til avisa.

Motarbeidet nybygg i Molde

Tidligere har de ansatte ved Nordmøre tingrett reist spørsmål ved om også de to tingrettene på Nordmøre og i Romsdal skulle bli til én. Dette på tross av at de ikke var med i oversikten til Domstoladministrasjonen over instanser som skulle slås sammen.

Nå håper sorenskriver i Molde at Nesviks utsagn roer gemyttene til kollegene i Kristiansund.

– Ikke noe nytt

– Sett fra Romsdal tingretts side, så har vi ikke sett noen politiske signal tidligere, om at de ønsker sammenslåing av Romsdal tingrett med andre tingretter. Derfor har vi vært veldig overrasket over utspillene fra Nordmøre. Nå ser det ut til at stortingsflertallet bekrefter at det ikke ønskes flere sammenslåinger, sier sorenskriver Svein Eikrem.

– Fra vårt ståsted representer ikke dette noe nytt, selv om andre domstoler har ment det, sier han.

Håper på nybygg

Han håper nå at motstanden mot nytt tinghus i Molde vil dø ut i Kristiansund, og at det også gjør at tinghuset kommer inn i det endelige statsbudsjettet.

– Forhåpentligvis styrker dette det som har vært vårt store mål i 20 år, nemlig å få dekt behovet for nye lokaler, sier Eikrem.

– Våre behov er selvsagt fortsatt tilstede, der er det ingen forandringer. Derfor håper vi at det endelige statsbudsjettet åpner for en slik bevilgning, eventuelt en alternativ løsning som gjør at vi kan få bedre lokaler enn vi har i dag.

– Bør være endelig

Jenny Klinge (Sp) er ifølge Tidens Krav også svært fornøyd med signalene fra Nesvik i FrP.

– Domstoladministrasjonen bør nå få en klar ordre om at de må legge sine planer om omfattende strukturendringer i en skuff, for så å låse skuffen og kaste nøkkelen. De bør heller bruke tid og ressurser på å utvikle domstolene, sier hun.

Denne foreløpige skissen viser hvordan Molde tinghus kan se ut i bybildet, plassert på parkeringsplassen til Gotfred Lies plass i sentrum. Ill: Foto: Longva Arkitekter/Statsbygg